Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hatékony kezelési módok enyhe égési sérülésekre

2024. 05. 07. 14:07:00 HillVital

Először is mérjük fel, mekkora a baj.
 

Ha az égési sérülés nagyobb, mint a tenyerünk, ha az arcon vagy a nemi szervek tájékán helyezkedik el, akkor irány az orvos. Szerencsére az ezeken kívüli kisebb égési sérülések kezelése házilag is lehetséges.

 


Az égés súlyosságát sok tényező határozza meg.
 

Ezek között szerepelhet az érintett testfelület nagysága, az égés mélysége, foka, a sérült általános egészségi állapota és életkora. A csecsemők, betegek illetve az idősebb emberek veszélyeztetebbek.

Az égési sérülések szintjeiAz égést 4 fokozatra oszthatjuk.
 

Az I. fokú égésben csak a legfelső, bőrréteg károsodik, megduzzad, vörös és fájdalmas lesz.

A II. fokú égésben a bőr mélyebb rétegei is károsodnak, az érintett területen hólyagok jelennek meg, melyekben eleinte átlátszó, később sárga gennyes folyadék jelenik meg.

A III. fokú égés esetén már sokkal több hólyag jelenik meg. Ezek a hólyagok a bőr mélyebb rétegeiben jelennek meg. Az égett bőr szürke színű.

IV. fokú égés esetén a bőr és az alatta lévő szövetek már elszenesednek.
 

De ha biztosak vagyunk abban, hogy nem igényel kórházi ellátást, akkor hozzáláthatunk a seb kezeléséhez.


Az enyhe égési sérülések kezelése lehetséges otthon. Első és másodfokú égési sérülés kezelése otthon! A 2. fokú égési sérülés kezelése csak akkor ajánlott otthon ha van valamilyen tapasztalatod. Egyébként ez már egy közepesen mély égési sérülés ami általában orvosi ellátást igényel. Fontos, hogy a súlyosabb másodfokú égés kezelése kellő odafigyelést és szakmai tudást is igényelhet, ezért ilyen esetben javasolt vele orvoshoz fordulni! 

 

Az 1. fokú égési sérülés kezelése
 

Az első fokú égési sérülések általában könnyűek és a bőr felső rétegét érintik. Ezek a sérülések pirosasak, duzzadtak és fájdalmasak lehetnek. Az ilyen típusú égési sérülések otthoni kezelése általában lehetséges, és az alábbi lépések segíthetnek:
 

- A sebet le kell hűteni! Tartsuk az égett felületet hideg folyóvíz alá kb. 15 percig. Jéggel nem szabad hűteni, a víz se legyen túl hideg. A hűtés több szempontból is fontos. Egyrészt csillapítja a fájdalmat, valamint megvédi a mélyebben lévő szöveteket a további károsodástól. Régebben a népi gyógyászat tejfölt ajánlott, ezt ma már elvetjük.

- Következik a seb lefedése, amelyhez steril gézlapot vagy kötszert ajánlunk. Így nem fertőződik tovább a seb. Vattát ne használjunk erre a célra, még sterilt sem, mert beleragad!

- Másodfokú égési sérüléseknél kis hólyagok jelennek meg a bőrfelületen. Ezekhez ne nyúljunk!

- Az égési sérülést ezután lekezeljük, melynek elsődleges célja a fájdalomcsillapítás. Erre a célra használhatunk Aloe Vera –gélt vagy körömvirágkenőcsöt.

- Utolsó lépésként bekötözzük a sebet. Az égési sebeket nagyon óvatosan kell kötözni. Ehhez is steril gézlapot és kötszert használjunk! 
 

Az elsőfokú égési sérülés gyógyulása általában 5-8 nap, a másodfokú 1-2 hét alatt múlik el. Abban ez esetben ha az égési sérülés gennyes és véres az otthoni ellátást követően forduljunk vele orvoshoz! A kifakadt égési sérülés kezelése sem házi vagy otthoni feladat, így ezt is bízzuk orvosra. A harmad- vagy negyedfokú égési sérülésekhez mentőt kell hívni.


Égésre házilag nagyszerű lehet még a méz is. Az antibakteriális hatása miatt segít megelőzni, hogy elfertőződjön a sérülés. Elpusztítja a baktériumokat és a fertőzést is megakadályozza.


A hólyagos égés kezelése nagyon fontos, mivel ez másodfokú égésre utal. A hólyagos égési sérülés kezelése ilyenkor azzal kezdődik, hogy el kell távolítani a hólyagot és megfelelő kötözésre lesz szükség. Ezt javasolt szakembernek elvégeznie! Hólyagos égésre krém is alkalmazható, amely segíthet a bőr megnyugtatásában, és a fájdalom enyhítésében. Ilyen krémek például a kamilla, vagy aloe vera alapanyagú krémek. Óvatosan kell eljárni, különben a hólyagok ki is fakadhatnak. A kifakadt égési hólyag kezelése orvosi szaktudást igényel, ezért ilyen esetben forduljunk vele orvoshoz. Sajnos a házi kezelgetés ilyen mértékű sérülés esetén csak ronthat a helyzeten.

 

3. fokú égés esetén rendkívül fontos, hogy a 3 fokú égési sérülés kezelése súlyos égésnek számít! Emiatt azonnal mentőt, orvost kell hívni! A sérült terület hűtése rendkívül fontos! Arra is oda kell figyelni, hogy ebben az esetben ne jéghideg, hanem langyos vízzel történjen. Ezen kívül ami rendkívül fontos, az a felület tisztán tartása, így hűtés után tiszta kendővel, vagy gézzel fedjük be a területet.
 

A Körömvirág hatóanyagának köszönhetően megnyugtatja a bőrfelületet. A leforrázott bőr kezelése otthon ezzel is történhet ha nem túl súlyos. Alkalmas külsőleg bemasszírozva sebgyógyításra, irritált bőr megnyugtatására, különböző bőrproblémákra, égési sérülésekre, rovarcsípésekre. A HillVital Körömvirág krém kiváló lehet a te számodra is. Ingyenes és gyors szállítás valamint 30 nap pénzvisszafizetési garancia.  Magas hatóanyag tartalommal. Hatásos, gyógynövényes összetétel. Biztonságos használat, mellékhatások nélkül. 
"Nekem térdműtét után fantasztikusan sokat segített a sebgyógyulásban. Köszönöm."

 

A nap égési sérülés kezelése házilag könnyedén lehetséges. Nagyon fontos, hogy lehűtsd az égett felületet. Egy jeges borogatás nagyszerű lehet. Ha hólyag vagy pattanás jelenik meg, akkor nem szabad fogdosni illetve babrálni. Fontos, hogy ha nem figyelünk eléggé, és nem alkalmazunk naptejeket, akkor napfény hatására akár másodfokú napégést is elszenvedhetünk! 

 

Az aloe vera is segíthet mivel hűsít és gyógyítja a gyulladást. A leforrázott bőr kezelése aloe verával szintén hatásos lehet. Illetve ha nagyon hólyagos és fájdalmas, akkor mindenképpen ajánlott egy orvosnak megmutatni.
 

Az égési sérülések kezelése.