Talán nem is gondolnád de tökfőzelék egészségesen is elkészíthető.
Nézzük is, hogy melyek a hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- kb.1,5 l víz (amennyi éppen ellepi)
- 2,5 dl tejföl (20 %-os)
- 1 ek. ecet (10 %-os)
- 2 ek. xilit
- 1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 nagy csokor kapor
- 1 kávéskanál só
Elkészítés
Tegyük fel a tököt egy fazék vízben a sóval, xilittel főni. Miután felforr, kb. 5 percig főzzük, míg a tök megpuhul. Ezután szedjünk ki belőle egy kis adagot, és egy magas edényben pürésítsük botturmixszal! Tegyük hozzá a mokkáskanál paprikát. Öntsük vissza a tökhöz, jól kavarjuk el, alaposan elegyítsük! Öntsük hozzá az ecetet, ha kell, még ízesíthetjük xilittel. Végül tegyük bele az apróra vágott kaprot, rottyantsuk fel, és már kész is.
Feltétként mit is adhatnánk hozzá? Természetesen a klasszikus fasírtot, más néven vagdaltat.
Egy másik, szintén isteni tökfőzelék recept
Hozzávalók:
- 1 kg friss tök legyalulva
- 1 doboz kókusztej
- 1 ek. vaj - vagy margarin
- 1 ek. curry por
- só, bors
- 1 tk. vöröshagyma por
- 1 liter víz
- 1 ek. étkezési keményítő
A legyalult tököt sózzuk le. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a kinyomkodott tököt. Fűszerezzük sóval, borssal, majd adjuk hozzá a curry és a hagyma port, és keverjük jól össze. Öntsük fel kókusztejjel és a vízzel. Főzzük jól össze, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Egyszer még forraljuk fel és már el is készült. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a tököt!
Egy harmadik tökfőzelék recept.
A főzelékhez:
- 1 kg gyalult tök
- kapor
- olíva olaj vagy kókuszzsír
- 2 fej vöröshagyma
- 3 teáskanál ecet
- só
- pirospaprika
A hagymát felaprítjuk, üvegesre pároljuk, pici fűszerpaprikát szórunk rá. A hagymára mehet a tök, majd egy kis víz, kivéve ha fagyasztott, így levet enged, amennyi pont elég is a főzéshez. Kavargassuk folyamatosan, nehogy leégjen. Sózzuk menet közben, kaprozzuk, de akár egy kis ételízesítő is mehet rá. Néhány perc alatt kiolvad a tök, puhára pároljuk, majd egy teáskanál ecetet hozzá teszünk, hogy ropogós maradjon. Ízlés szerint a kellő puhaságúra főzzük, majd pótoljuk a maradék ecettel, és ha kell, sózzuk meg még egy picit. Habarás helyett a majdnem kész főzelékből kiveszünk 2 merőkanálnyit, turmixgépbe össze turmixoljuk, de elég egy botmixer is, majd visszaöntjük a többihez, hogy besűrűsödjön a főzelék.
A fasírthoz:
- 500 g darált sertéshús
- 120 g répa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 60 g zabpehely
- 2 tojás
- só
- bors
Az alapanyagokat összegyúrjuk, és addig állni hagyjuk, amíg a főzelékkel babrálunk. Kb. fél óra múlva gombócokat gyúrunk az elkészült masszából, majd előmelegített sütőben sütőpapírra fektetve 15-20 percig sütjük ez egyik felét, majd megforgatjuk, rövid ideig a másik oldalát is pirítjuk, észrevehető, ha kész és már lehet is fogyasztani.
Jó étvágyat!