Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Éjszakai ágybavizelés: lehetséges okok és kezelése

2023. 07. 28. 14:42:00 hillvital.hu

Az éjszakai ágybavizelést nem szabad összetéveszteni a gyakori vizeletürítéssel.

A gyakori vizeletürítésnél a beteg felébred arra, hogy pisilni kell, míg a másiknál a beteg gyakran bevizel. A felnőttkori ágybavizelés hátterében legtöbbször az örökletes hajlam áll. Ezt bizonyítja az is, hogy az ágyba vizelő szülőnek 40%-os valószínűséggel fog a gyermeke is hasonló problémákkal küzdeni.


A hólyagizomzat fokozott érzékenysége már kis inger miatt is bekövetkezhet a hólyag összehúzódása vagy a vizeletürítés. Idősebbeknél cukorbetegség, a vizeletvezető rendszer gyulladása miatt vagy akár daganat miatt is létrejöhet akaratlan vizeletürítés. Vannak egyes élvezeti cikkek mint a koffein vagy az alkohol is ami az izomzat gyakori összehúzódását eredményezi. Egyes gyógyszerek miatt is létrejöhet az ágybavizelés. 

 

Az éjszakai ágybavizelés kezelését mindig a kiváltó ok határozza meg. Egyszerűbb esetben a háttérben álló anyagcserezavar, hormonális ok vagy fertőzés kezelése elegendő a kellemetlen tünet megszüntetéséhez. Emellett érdemes a napi folyadékmennyiséget a délelőtti órákban elfogyasztani, és délután már csak egy- egy pohár folyadékot szabad meginni. A nappali szándékos vizelet visszatartással edzeni tudjuk a hólyagizmokat és még a húgyhólyag kapacitását is növelni tudjuk. A kávé, tea és alkoholfogyasztást mérsékelni kell. 

Az ágybavizelés kezelését mindig az azt kiváltó ok határozza meg. Az egyszerűbb esetben a háttérben egy anyagcserezavar vagy valamilyen fertőzés állhat. Ezeknek a kezelése elég a kellemetlen tünet megszüntetéséhez. Ha ez nem elég, akkor változtatni kell a folyadékfogyasztási szokásokon. Inkább a délelőtti órákban fogyaszd el a napi folyadékmennyiséget. Délután és este csak keveset igyál. Érdemes mérsékelni a kávé, alkohol és a tea fogyasztását is. A vizelet direkt szándékos visszatartásával meglehet edzeni a hólyagizmokat és ezáltal növelni lehet a húgyhólyag kapacitását. 

 

Éjszakai ágybavizelés