Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Megdöbbentő érdekességek a szemről

2023. 08. 08. 15:53:00 hillvital.hu

Az ember és az emberi test felépítése igazán nagyszerű. Ez alól a szemünk sem kivétel, amelyről most felsoroltunk néhány meglepő érdekességet.
 

Nézzük is, hogy melyek ezek:
 

Az ember szeme a kor előrehaladtával nem nő. Már születéskor ugyanolyan a mérete, mint felnőtt korunkban. Ezért van az, hogy a kisbabák szemét olyan nagynak látjuk, hiszen a szemük a többi testrészükhöz képest aránytalanul nagyok.
 

A szem a legegyedibb szervünk. A szivárványhártyáján 256 sajátos pont van, szemben az ujjbeggyel, ahol csak negyven. Ezért van az, hogy a fokozottabban védett intézményekben már a retinát használják az ujjlenyomat helyett.
 

A szemünk színét az íriszben található melanin nevű festékanyag mennyisége adja. A barnánál több ilyen festék található az íriszben, a kék szeműeknél kevesebb. Ha a csecsemő kék szemmel születik, abból később még lehet barna. Aki viszont barna szemmel születik, abból soha nem lesz kék.
 

A szempislogásnál is érdekes adatot mértek. Percenként kb. 17-szer pislogunk, egy napi 13-14 órás fennlét alatt 14 ezernél is többet. Ez évente 5,2 millió pislogás. Olvasás közben kevesebbet pislogunk, ezért hamarabb elfárad a szemünk.
 

A szem felépítése miatt mindent fejjel lefelé látnánk, ha az agy nem korrigálná ezt a jelenséget. De az agy átforgatja a képet, és így jól látunk.  Egyébként születéskor minden kisbaba fejjel lefelé lát mindent, ahogy a kép a retinára esik. A fordított látást a gravitáció révén sajátítják el kb. 3-4 hét alatt.
 

Azok az emberek, akik rendellenesen látják, és képtelenek megkülönböztetni a színeket, színvakok. Születéskor a csecsemők is színvakok, később alakul ki a színlátásuk. A színvakok egyébként leggyakrabban a zöldet és a pirosat keverik össze, vagy csak a szürke különböző árnyalatait érzékelik. 
 

Mivel a szem egy nagyon fontos szervünk, ezért fontos, hogy odafigyeljünk rá. Különböző vitaminok és ásványi anyagok segíthetik a működését, azonban ha már csak arra odafigyelünk, hogy nyáron megfelelő UV védettségű napszemüveget hordunk, már azzal is sokat segítünk!

A női szem számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a nők sokkal érzékenyebbek a fényre, mint a férfiak, ami miatt sok nő szenved fényérzékenységtől. A nők szemeiben továbbá több zsír található, ami védi őket a külső behatásoktól, mint például a por és a szennyeződések. A nőknek általában sötétebb szemhéjuk van, ami a szem alatt található, és ez segít a szem körüli bőr öregedésének lassításában. Azt is meg kell említeni, hogy a nők szemeinek színe általában világosabb, mint a férfiaké, ami a genetikától függ.
 


A szem betegségei, melyek gyakran jelentkezhetnek

 

Rövidlátás (myopia): A rövidlátás egy olyan szemprobléma, amelyben a távoli tárgyak homályosan látszanak, mivel a kép a retinára a szemlencse elé, nem pedig rá vetül.

 

Távollátás (hyperopia): A távollátás során a közelben lévő tárgyak homályosan látszanak, mivel a kép a retinán túl jön létre, nem pedig rajta.

 

Asztigmatizmus: Az asztigmatizmus esetén a szaruhártya vagy a szemlencse görbülete nem egyenletes, ami homályos és torz képet eredményez mind a távoli, mind a közeli tárgyakról.

 

Szürkehályog (cataract): A szürkehályog a szemlencse elhomályosulását jelenti, ami látászavart okoz, és a beteg számára a látás fokozatosan romlik.

 

Glaukóma: A glaukóma egy lassan progresszív betegség, amelyben a szem belső nyomása fokozatosan növekszik, ami a látóideg károsodásához vezethet, és hosszú távon vakságot okozhat.

 

Szkleritisz: Ez egy gyulladásos állapot, amely a szem fehérjéjét érinti, és gyakran erős szemfájdalommal, vörösséggel és látászavarral jár.

 

Retinopátia: A cukorbetegség okozhat olyan szemproblémákat, mint a diabetikus retinopathia, amely a retinát érinti, és hosszú távon látásvesztéshez vezethet.

 

Szárazszem-szindróma: A szárazszem-szindróma olyan állapot, amikor a szem nem termel elegendő könnyet, vagy a könnyek nem megfelelő minőségűek, ami irritációt, szárazságot és homályos látást okozhat.

 

Retinaleválás (retinal detachment): Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a retina részlegesen vagy teljesen elválik a szem hátsó részétől, és sürgős műtéti beavatkozást igényel.

 

Konjunktivitisz: A konjunktivitisz egy fertőző vagy allergiás gyulladásos állapot, amely a szem fehérjét, a konjunktívát érinti, és vörös szem, könnyezés és viszketés okoz.

 

Érdekességek a szemről

Ha ismerjük a szem részeit és működésüket, könnyebben érthetjük, hogy milyen tényezők és betegségek lehetnek károsak a szemre.

Ez lehetővé teszi a megelőzést és az egészségmegőrzést, például a megfelelő szemvédelemmel, az egészséges életmóddal és a rendszeres szemvizsgálatokkal.

 

Szaruhártya: A szaruhártya az elülső átlátszó réteg a szem felületén, amely beengedi a fényt a szembe. A szaruhártya a fő fénytörő elem a szemben, és nagyban hozzájárul a kép élességéhez.

 

Írisz: Az írisz a szem színes része, amely körülveszi a pupillát. Az írisz szabályozza a pupilla méretét, így befolyásolja, hogy mennyi fény jut be a szembe.

 

Pupilla: A pupilla a szem központi sötét foltja, amelyen keresztül a fény a szembe jut. A pupilla mérete a fényviszonyoktól függően változhat.

 

Kristályos lencse: A kristályos lencse a szemben található lencse, amely a pupilla mögött helyezkedik el. A lencse rugalmas, és az alakjának változtatásával lehetővé teszi a szem fókuszálását különböző távolságokra.

 

Retina: A retina a szem hátsó része, ahol a fényreceptorok találhatók. A retina által érzékelt fényinformáció átkerül az idegrostokba, majd az agyba továbbítja a látás feldolgozásához.

 

Szemüreg: A szemüreg a szem körül található üreg, amely védelmet nyújt a szemnek és környező szöveteknek. Itt találhatók az izmok is, amelyek a szemmozgást és a pupilla méretét szabályozzák.

 

Szemizmok: A szemizmok felelősek a szemmozgásért és a két szem egyidejű irányításáért, ami az egyidejű térbeli látást teszi lehetővé.

 

A szem külső részei

 

Szemhéjak: A szemhéjak vékony bőrfedelek, amelyek befedik és védik a szemet. Az összesítő mozgásuk lehetővé teszi a szem teljes befedését.

 

Szempillák: A szemhéjak védelmet nyújtanak a szemnek a külső irritációktól, például szemcseppektől, porból és más részecskéktől. Emellett segítenek a szemvédő reflexek aktiválásában, például a szemhéjak reflexszerű becsukásában a veszélyes irritációk elkerülése érdekében.

 

Könnymirigyek: A könnymirigyek a könnyek termelésért felelősek, amelyek nedvességet biztosítanak a szem felületén. Ez a nedvesség fontos a szem kényelmes működéséhez és védelméhez.

 

Konjunktiva: A konjunktiva egy vékony, átlátszó nyálkahártya, amely a szem fehér részét (sclera) borítja, és a szemhéjak belső felületét vonja be. Segít a szem nedvességének megtartásában és a védelemben.

 

Szemgödör: A szemüreg az arc és a koponya része, amely védelmet nyújt a szemnek. Itt találhatók az izmok, amelyek felelősek a szemmozgásért, valamint a zsírszövetek, amelyek puhaság és párnázás biztosítanak a szemnek.