Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Néhány jó tanács arra az esetre ha hátfájással küzdenél!

2023. 08. 08. 15:58:00 hillvital.hu

A hátfájdalom igen széles körben okoz problémákat.
 

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hátfájdalom egy tünet, melynek sokféle kiváltó oka lehet.
 

A hátfájdalom lehet akár akut vagy krónikus eredetű is.
 

Abban az esetben, ha akut hátfájdalomról beszélünk, akkor egy meghatározható cselekmény, sérülés, baleset vagy esetleg egy rossz mozdulat a fájdalom okozója. Krónikus esetben valamilyen rendszeres tevékenység következtében alakul ki a fájdalom. Krónikus hátfájdalom okozója lehet a helytelen testtartás, erőltetés, valamint izomgörcs, gerincsérv és csigolyák közötti porckopás is.
 

Attól függően, hogy a gerinc melyik szakasza érintett a fájdalomban az alábbi fájdalmakról beszélünk.

Nyaki gerinc eredetű
Háti gerinc eredetű
Ágyéki gerinc eredetű

 

Mit tehetünk hátfájás esetén?
 

A gyakran feltett kérdések között szerepel a "Mit tegyek ha fáj a hátam?", valamint a "Mit csináljak ha fáj a hátam" kérdések is. Az alábbiakban ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni..

A hátfájdalom megszüntetésénél elsőbbséget élvez a fájdalom eredetének a kezelése. A hátfájdalom hátterében gyakran valamilyen anatómiai gyulladás áll. Ez lehet ízületi vagy akár izom eredetű is. A fájdalom megszüntetéséhez a gyulladás megszüntetése szükségeltetik.

"Nagyon fáj a hátam!", már sokan ébredtek így reggel. Általánosságban elmondható, hogy a legjellemzőbb, hogy egy-egy rossz mozdulat, vagy hosszabb ülést, állást követően lép fel a fájdalom.

Ilyenkor a fájdalom elsősorban aktivitásra jelentkezik és nyugalomban mérséklődik. Jellemző lehet továbbá a kényszertartás, ami röviden azt jelenti, hogy a beteg egy olyan pozíciót vesz fel, amely számára a legkevésbé fájdalmas. Ilyen esetben nem kell gyanakodni nagyobb bajra, 1-2 napos ágynyugalom, valamint fájdalomcsillapító krémek használata javasolt.
 

Abban az esetben, ha az erős fájdalom fennáll, és még nyugalmi állapotban is jelentkezik, akkor fertőzés és gyulladás is állhat a háttérben. A fájdalmat számos különböző betegség vagy szervi eltérés is okozhatja. Ebben az esetben az okok diagnosztizálásához több vizsgálatra is szükség lehet.
 

"Megfázott a hátam!", nagyon sokan szoktak így járni, főleg a hidegebb őszi és téli hónapokban. Ez persze akkor alakulhat ki, ha nem megfelelő ruhát vettél fel vagy esetleg kint volt a derekad munka közben. A hideg hónapokban már mindig olyan ruhát érdemes felvenni amelyek nagyon jól melegítik a derekat és a hátat is. Ha kialakult a fájdalom, akkor érdemes ilyenkor is pihenni néhány napot valamint gyógynövényes balzsamot használni. Amennyiben nem múlik a fájdalom, mindenképpen el kell látogatni egy orvoshoz.
 

Egy nő akinek fáj a háta.