Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hatásos tippek a váll és a kézfájdalom ellen

2024. 05. 15. 12:34:00 HillVital

Minek a jele, ha fáj a vállam és zsibbad a kezem és mit tehetek ellene?
 

A váll összesen három csontból áll össze.


A felkarcsontból, a lapockából, és a kulcscsontból.

 

Mivel a váll egy igen összetett ízület, ezért ennek következtében számos módon megsérülhet. Ezt ajánlott tenni ha fáj a vállad és a kezed!
 

Vállfájdalom és kéz zsibbadás:

A vállfájdalom kéz zsibbadás általában két fő okara vezethető vissza. Sajnos az egyik akár életveszélyre is utalhat. Ez nem más, mint a szívroham. Amennyiben a kéz zsibbadás mellkasi nyomással, levegőkapkodással és hirtelen szédüléssel jár együtt, akkor azonnal gyanakodjunk szívrohamra és minél előbb értesítsük a mentőket. A bal váll zsibbadás és a jobb váll zsibbadás is utalhat szívrohamra, tehát mindenképpen ajánlott mentőt hívni ha nagyon zsibbad az adott oldal.

 

Másik igen gyakori oka, hogy a váll vérellátása nem megfelelő. Ez könnyedén okozhat zsibbadást, erőtlenséget valamint izomgyengeséget is.
 

Melyek lehetnek a jobb váll fájdalom okai?

Rossz testtartás: Hosszú ideig tartó helytelen testtartás, különösen az irodai munkavégzés során, nyomást gyakorolhat az izmokra és az idegekre, ami zsibbadást okozhat.
 

Nyak- és vállfeszültség: Feszült izmok a nyakban és a vállakban szoríthatják az idegeket, ami zsibbadáshoz vezethet.

 

Izomproblémák: Izomdiszbalansz vagy izomgörcsök a váll környékén nyomást gyakorolhatnak az idegekre és vérerekre, ami zsibbadást okozhat.
 

Idegi problémák: A váll zsibbadása oka lehet idegkárosodás vagy irritáció is. Például a nyaki gerincvelői idegek összenyomódása, vagy a brachiális plexus irritációja (az idegek hálózata a váll és a kar között).

 

Sérülések: Korábbi sérülések vagy traumák a váll területén vagy a nyakban befolyásolhatják az idegeket és izmokat, és zsibbadást okozhatnak.
 

Mit tehetünk a vállfájdalom megszüntetése érdekében?
 

Igen gyakori a gyógyszeres kezelés.

Az orvos gyakran felírhat orvosságot a gyulladás és a fájdalom enyhítésére. Ebben az esetben fontos, hogy csak az orvos által felírt mennyiséget és gyógyszereket alkalmazzuk. Előfordulhat olyan is, hogy szteroidos fájdalomcsillapítót is alkalmazhatnak. Sajnos ennek azonban kellemetlen mellékhatásai is lehetnek.

 

Egyes esetekben felmerülhet a gyógytorna is.

Ilyen esetben azonban igen fontos, hogy a mozdulatokat gyógytornásszal egyeztessük. Hagyjuk abba a megerőltető válledzéseket melyek magunk végeztünk. Ez azért különösen fontos, mert nem mindegy, hogy a lehetséges tornák közül, melyiket válasszuk. Egyes edzések bizonyos fajta vállfájdalom mellett, akár rosszat is tehetnek.

 

Használhatunk krémeket is.

Fájdalomcsillapító krémek és tapaszok használata is felmerülhet. Akár orvos is írhat fel ilyen krémeket, melyek akár szteroid tartalmúak is lehetnek bizonyos esetekben. Azonban léteznek olyan vény nélkül kapaható krémek is, melyek természetes összetételűek és segítenek a fájdalom, valamint a gyulladás csökkentésében is. Ilyen krém például a Salikort Extra balzsam is.

 

Vállfájdalom a bal vállban.

 

A nyak és váll zsibbadás okai
 

Rossz testtartás: A hosszabb ideig tartó rossz testtartás, például hajolás vagy görnyedés okozhat nyak- és vállproblémákat, melyek zsibbadást is okozhatnak.
 

Idegcsípődés: Az idegek nyomása vagy csípése olyan problémákat okozhat, amelyek zsibbadást és bizsergést okoznak. Például a nyaki gerinc csigolyái közötti sérv vagy az idegek szorítása a vállöv körül.
 

Szorító szindrómák: Különböző szorító szindrómák, például a carpalis alagút szindróma, ahol az idegek összenyomódnak vagy szorítódnak, gyakran okoznak zsibbadást a kezekben és az ujjakban, de a vállakhoz is kapcsolódhatnak.
 

Izomfeszültség: Az izomzat feszültsége vagy görcsök a nyak és váll környékén összenyomhatja az idegeket, ami zsibbadást okozhat.
 

Ideget érintő betegségek: Bizonyos idegrendszeri betegségek, például a neuropátia vagy a sclerosis multiplex is okozhatnak zsibbadást.
 

Mozgásszegény életmód: Az inaktív életmód, az ülő munka és az alacsony fizikai aktivitás hozzájárulhat a nyak- és vállpanaszokhoz, amelyek zsibbadást is okozhatnak.
 

Sérülések: Balesetek vagy sérülések, például nyak vagy váll sérülések, zúzódások vagy ficamok is okozhatnak idegkárosodást, ami zsibbadást eredményezhet.
 

Az éjszakai vállfájdalom okai
 

Az éjszakai vállfájdalom számos különböző tényezőtől és betegségből eredhet
 

Rotátorköpeny sérülés: A rotátorköpeny a vállizomzat egy csoportját jelenti, és a vállstabilitásért és mozgékonyságért felelős. Sérülések, például könnyek vagy gyulladások a rotátorköpenyben éjszakai vállfájdalmat okozhatnak, mivel alvás közben bizonyos pozíciókban nyomást gyakorolnak a sérült területekre.
 

Nyaki problémák: A nyakcsigolyák elmozdulása, idegcsípődések vagy nyaki gerincproblémák is okozhatnak sugárzó fájdalmat a vállba és a karba, amely éjszaka súlyosbodhat.
 

Túlterhelés: Az ismételt vagy hosszan tartó túlzott terhelés a vállizmokra és ínszalagokra fájdalmat okozhat. Ez különösen sportolóknál és olyan tevékenységeket végző embereknél fordulhat elő, akik ismételt mozgásokat végeznek, például festők vagy építőmunkások.
 

Artritisz: Az ízületi gyulladás, például az osteoartritisz vagy a reumatoid artritisz, a vállízületet is érinti, és éjszakai fájdalmat okozhat.
 

Fagyott váll szindróma: Ez egy olyan állapot, amely során a vállizmok és inak merevvé válnak, és a váll mozgása korlátozott lesz. A fájdalom, különösen éjszaka, jellemző tünete ennek az állapotnak.
 

Ingerült idegek: A váll környékén futó idegek (pl. ulnáris ideg vagy medianus ideg) irritációja vagy gyulladása éjszakai fájdalmat okozhat.
 

Trauma vagy sérülés: Bármilyen olyan sérülés, amely a válltájékon vagy a karoknál történt, éjszakai fájdalmat okozhat alvás közben, mivel bizonyos testhelyzeteknél a sérült területekre nyomás nehezedik.