Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kalcium pótlás tej nélkül is lehetséges!

2023. 07. 24. 11:37:00 hillvital.hu

Igen, lehetséges a kalcium pótlás tej nélkül is.
 

Amikor szóba kerül a kalciumellátás, a legtöbb ember rögtön a tejre, túróra, sajtra és a joghurtra gondol. 
 

Kalcium nem csak a tejtermékekben van, ezért a kalcium pótlás tej nélkül is lehetséges.
 

Sok növényben is van kalcium, amelyekből ugyanúgy elegendő kalciumra tehetünk szert az egészséges csontokért és fogakért.


A kalcium nem csak az egészséges csontok és fogakért felelős hanem az erekről, a vérnyomásról és a megfelelő inzulinhatásról, ezért a kalcium hiányt mindenképp kerüljük el.

 

Szakértői vélemények szerint a kalciumszükséglet fedezésére nincs jobb mint a tejtermékek, ámde sokan nem fogyaszthatnak tejterméket vagy nem tolerálják őket. Néhány növénynél a kalcium biológiai hasznosulása éppolyan jó mint a tejnél, de még jobb is ilyen pl. a brokkoli, zöld káposzta, az összes káposztaféle és a kínai kel. További jó kalciumforrások még a növények közül: csalán, petrezselyem, kerti zsázsa, mandula, szezám, mogyoró, aszalt füge, mák, mazsola. 


- A kalcium pótlása a mákból is lehetséges. 10 dkg mákban 1400 mg kalcium található vagyis ez tartalmazza a legtöbb kalciumot. Amennyiben édesen fogyasztod, akkor a cukor miatt azért tartsd a mértéket.

- 10 dkg szezámmag 740 mg kalciumot tartalmaz. Nagyszerű szezámpaszta készíthető belőle. De ezen kívül még más ételeket is lehet vele dúsítani.

- 10 dkg tökmagban 657 mg kalcium található meg. Még ez is sokkal többet tartalmaz mint a tej. Fogyaszthatod magában is de akár krémlevesekbe is beleszórhatod.

- A szardínia 10 dkg-ban mintegy 330 mg kalcium található. Ez az érték a halak között a legmagasabb.

- 10 dkg mandula 252 mg kalciumot tartalmaz, de nem sokkal marad el mögötte a dió és a mogyoró sem.

- Petrezselymet nem sokat szoktak fogyasztani az emberek. Pedig 10 dkg-ban 245 mg kalcium található meg. Egy kis spenót és dió hozzáadásával kiváló pestó készíthető belőle.

- A gomba is kiváló kalciumforrás. 10 dkg gombában 200 mg kalcium van. Kiváló ételek készíthetőek gombából is.

- A tojássárgája is nagyon jó kalciumforrás. Érdemes rendszeresen tojást fogyasztanod. Az aszalt füge is jó kalcium forrás lehet. Vitaminokat is tartalmaz és 10 dkg aszalt füge 190 mg kalciumot tartalmaz. 
 

Kalcium tartalmú ételek.