Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek a különbségek a fehér- és a fekete bors között

2024. 05. 17. 12:46:00 HillVital

A bors növény egy kiváló ételízesítő és nagyszerű élettani hatásai is vannak. A bors inkább fűszer mint gyógynövény a legtöbb ember szerint. Több fajtája is van a borsnak. Mi a különbség a fekete és a fehér bors között?
 

A fehér- és a fekete bors íze különbözik egymástól.
 


Az igazi fehér borshoz a teljesen érett borsszemeket kell betakarítani, akkor mikor már vörösessé válnak. A fehér bors kevésbé csípős, mint a feketebors, világos mártások ízesítésére alkalmas. A fehérbors kb. 4 mm átmérőjű, fehéres, világos színű sima felületű golyócska.
 

A fekete intenzívebb, a fehér lágyabb ízű.

 

A fehér azonnal csípős ízt ad, a fekete később. A fehér inkább fehér húsokhoz ajánlott, levesekbe, főzelékekbe tesszük. A fehér borsnak sokkal nagyobb a gyógyhatása mint a fekete borsnak. Az ősi kínai gyógyászatban gyakran kezelték az ízületi gyulladást fehér borssal.A fekete inkább nehezebb, vörös hússal készült ételekhez illik. A fehérbors 3 %-kal kevesebb illóolajat tartalmaz, mint a fekete.
 

Mi a különbség a fehér és a fekete bors között még?


A vizsgálatok szerint az ember a fekete borsra rosszabbul reagál, akár allergiás reakciókat is okozhat. Ez elsősorban azért van, mert a fehér bors csak a növény magja, míg a fekete bors maga az egész növény.

 

A fekete bors tovább eláll a fehér borshoz képest. A fehér borsot, ha hosszabb ideig tároljuk, megkeseredik az íze. A fehérbors hatása sokkal erősebb mint a fekete borsé és most gyógyhatásról van szó.
 

A fehér és fekete bors különbség tehát a gyógyhatásban a legfellelhetőbb. Mi inkább a fehér borsot ajánljuk főleg akkor ha valaki nem bírja az erős, csípős ízeket.
 


Mire jók?
 

Konyhaipar: az édes ételek kivételével gyakorlatilag mindenféle étel, levesek, húsételek, saláták, öntetek, mártások, páclevek, halak készítésénél felhasználható egészben vagy őrölve. A bors jó tartósítószer, így pl. a töltelékáruk, kolbászfélék készítésénél szinte nélkülözhetetlen. Ételek utófűszerezésére használják.
 

Mint a legtőbb fűszer, a bors egyben tartósítószer is.
 

Gyógyászat: szél- és vizelethajtó, antibakteriális hatású, reumatikus panaszokra kiváló. A fekete bors hatása nem merül ki ennyiben. Kiváló lehet megfázás ellen is. Ha borssal fűszerezed meg a levest vagy a megfázás elleni italodat, akkor sokkal gyorsabb lesz a gyógyulás. Még a bőrre is pozitív hatással van a fekete bors, mivel segíti a vérkeringés és több tápanyaggal látja el a bőrt.
 

Kozmetikai ipar: élénkíti, javítja a tápanyagok szállítását a bőrsejteken belül, fiatalítja, frissíti a bőrt.
 

Melyek a fehér bors jótékony hatásai?

Gyulladáscsökkentés: A fehér borsban található piperin nevű vegyület gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez segíthet enyhíteni az ízületi gyulladást és más gyulladásos állapotokat.
 

Emésztési segítség: A piperin a gyomor savtermelését is fokozhatja, így elősegítheti az emésztést és csökkentheti a puffadást. Emellett serkentheti az emésztőenzimek termelődését is.
 

Antioxidáns tulajdonságok: A fehér borsban található antioxidánsok segíthetnek neutralizálni a szabad gyököket a szervezetben, így védelmet nyújthatnak a sejtkárosodás ellen és hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez.

 

Immunrendszer támogatása: A fehér borsban található tápanyagok segíthetik az immunrendszer erősítését, így hozzájárulhatnak a betegségek elleni védelemhez.

 

Fogyás támogatása: A piperinnek van olyan tulajdonsága, amely segíthet a zsírsejtek kialakulásának és növekedésének gátlásában, ezáltal potenciálisan támogatva a fogyást.

 

Fájdalomcsillapítás: A fehér bors fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezhet, amelyek enyhíthetik például az ízületi fájdalmat vagy fejfájást.

 

A fekete és a fehérbors közötti különbségek.