Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért jelentkezik hátfájás lefekvéskor?

2020. 02. 28. 12:11:00 Sági Zsolt - HillVital

Miért jelentkezik hátfájás lefekvéskor?
 

Háttal kapcsolatos problémákkal előbb utóbb mindannyian szembesülünk. Gyakran csak enyhe problémákra utal, ám néhány esetben javasolt azonnal orvoshoz fordulni.
 

Most ezeket a hátfájás típusokat szedtük össze.
 

Ha a fájdalom elsősorban éjszaka jelentkezik:

 

Annak ellenére, hogy valakinek gyakran fáj a háta a legtöbben képesek felvenni egy olyan kényelmes testtartást, ami kényelmes az alváshoz. Amennyiben ez nem sikerül, vagy a hátfájás folyamatosan lefekvéskor jelentkezik, akkor tanácsos orvoshoz fordulni, mivel ez akár azt is jelezheti, hogy valamilyen fertőzés támadta meg a gerinc csontállományt.
 

Diagnosztizált csontritkulás esetén:
 

Amennyiben a csontritkulást már diagnosztizálták, akkor mindenképp keressük fel orvosunkat, hiszen a hátfájás könnyen utalhat gerinccel kapcsolatos problémákra, amiket ki kell vizsgálni és kezelni kell.
 

Bizonytalan a fájdalom pontos helye:
 

Abban az esetben, ha az egyik pillanatban úgy érezzük, hogy a hátunk felső része, majd az alsó, vagy esetleg az egész háti szakasz fáj, akkor ez akár a szívroham kezdeti jele is lehet. Főleg abban az esetben, ha a fájdalom a mellkasból indult és onnan terjedt a hátunkra. Ha a fájdalom nagyon erős, hirtelen jelentkezik, és nem tudjuk meghatározni a pontos helyét, akkor javasolt orvoshoz fordulni vele. Abban az esetben, ha állkapocsfájdalom, hányinger és szédülés is jelentkezik, akkor azonnal kórházba kell menni.
 

Ébredés utáni végtagmerevség:

 

Az ébredés utáni végtag merevségnek igen sok oka lehet. Ezek közül többségük szinte ártalmatlan. Ilyen lehet például a napközbeni fizikai megerőltetés, kényelmetlen alváspozíció, vagy esetleg a nem megfelelő méretű párnák. Abban az esetben viszont, hogy ha a végtagmerevség és a hozzá társuló hátfájdalom ébredést követően fél-vagy egy órával sem szűnik meg, akkor lehetséges, hogy valamilyen ízületi gyulladás áll fenn. Ebben az esetben alkalmazhatunk gyulladáscsökkentő krémeket, valamint annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk a probléma okáról, érdemes kivizsgálni.

 

Hátfájás lefekvéskor.

"Beszakad a hátam közepe" avagy milyen okai lehetnek a hátfájásnak?

A hátfájás különböző okok miatt jelentkezhet, és gyakran több tényező is hozzájárulhat a panasz kialakulásához.

Rossz testtartás: Hosszú időn keresztül tartózkodás egy helyzetben, amely nem megfelelő testtartást igényel, például hajolgatás vagy görnyedt ülés, terhelheti a hátat és vezethet hátfájáshoz.

Izomfeszültség és izomgörcs: Izomfeszültség vagy görcsök gyakori okai lehetnek a hátfájásnak. Ez lehet stressz, túlzott izommunka vagy izomgyengeség miatt is. Ez gyakran válthat ki görcsös hátfájást is.

Sérülések: Hátfájást okozhatnak sérülések, például húzódások, rándulások, ficamok vagy komolyabb sérülések, mint a gerincvelő sérülése vagy csonttörések.

Csigolyaközti lemezproblémák: Az intervertebrális lemezek elmozdulása, elváltozása vagy sérv kialakulása hátfájást okozhat.

Időskori változások: Az öregedéssel a porckorongok és csigolyák kopása és elváltozása is okozhat hátfájást, például osteoarthritis vagy degeneratív diszkrózis.

Gyulladásos betegségek: Az autoimmun betegségek, mint a reumás ízületi gyulladás, az ankylosing spondylitis és más gyulladásos állapotok is hátfájást okozhatnak.

Fertőzések: Ritka esetekben a fertőzések, mint például a gerincvelő fertőzése, okozhatnak hátfájást.

Lágyrész sérülések: Ide tartoznak a hátsó izomok, szalagok és inak sérülései, amelyek hátfájást okozhatnak.

Egyéb betegségek: Néhány belső szervi betegség, például vesekő vagy húgyúti fertőzés, is hátfájást okozhat.

Stressz és lelki tényezők: A pszichés stressz és lelki problémák is hozzájárulhatnak a hátfájáshoz vagy megerősíthetik azt.

 

 

 

A hátfájás okai tüdőt érintő betegségeket is magában foglalhat

 

Pleuritis: A pleuritis vagy a mellhártyagyulladás azokat a hártyákat érinti, amelyek a tüdőt körülvevő mellkas falhoz rögzítik. Ez az állapot gyakran heves, szúró, vagy éles fájdalmat okoz a mellkasban, ami a hátra is kisugárzhat.

 

Tüdőgyulladás: A tüdőgyulladás egy tüdőfertőzés, amely gyulladást és duzzanatot okoz a tüdőszövetben. A tüdőgyulladás általában lázzal és hátfájással járhat, különösen az érintett tüdő területén.

 

Tüdőembólia: A tüdőembólia olyan állapot, amikor egy vérrög, általában a lábak vagy a medence területéről származó, elzárja egy tüdő artériáját. Ez súlyos légzési nehézségeket és hátfájást okozhat.

 

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD): A COPD egy olyan állapot, amelyben a légutak beszűkülnek és nehezen jár át a levegő a tüdőbe. Ezzel járhat krónikus köhögés, nehézlégzés és hátfájás is.