Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Minden, amit a felkar izomgörcsről érdemes tudni

2023. 06. 07. 13:23:00 hillvital.hu

Az izomgörcs az izom nagyon erőteljes összehúzódása ami akaratlanul jelenik meg.

Az izomgörcs elég gyakori jelenség lehet, a test szinte bármelyik részén és számos oka is lehet. Nyugodj meg, a legtöbb esetben könnyedén meg lehet előzni.


3 csoportba lehet sorolni az izomgörcs típusait: az egyik a valódi izomgörcs, a merevgörcs és a disztónikus görcsök.


A valódi izomgörcs érinthet egy izmot vagy egy egész izomcsoportot. A valódi izomgörcs oka lehet egy sérülés, túlerőltetés, kiszáradás, vagy akár vitaminhiány esetleg bizonyos gyógyszerek is.

 

 

A felkar izomgörcs okai lehetnek különbözőek, például:
 

Túlterhelés: ha túl sokat használja valaki a felkarját, például sportolás vagy munka során, akkor az izmok megerőltethetnek és görcsösek lehetnek.

 

Dehidratáció: ha nem iszol elegendő folyadékot, az izmok szárazabbak lehetnek és görcsösebbek.

 

Vitaminhiány: például alacsony C-vitamin, D-vitamin, és B-vitamin szint esetén is kialakulhat. "Izomgörcs vitamin", tehát a C-, D- és a B-vitamin is, mivel ha ezekből megfelelő mennyiség található a szervezetben, akkor megelőzheted az izomgörcsöt.

 

A merevgörcs esetében a test összes idegsejtje aktiválódik és így az egész testre kiterjedő izomösszehúzódás és izomgörcs jelentkezik. A merevgörcsöt nagyon gyakran okozza a nagyon alacsony kalcium vagy magnéziumszint is. Sokszor össze lehet keverni a valódi görccsel a merevgörcsöt mivel ez is zsibbadással és bizsergéssel jár.

 

A disztónikus görcsnél általában mindig az izmok érintettek, de azok amelyek nem kifejezetten fontosak a mozgáshoz. Ez a fajta görcs kisebb izmokat és izomcsoportokat érintenek mint a nyakon, szemhéjon vagy állkapcson. Ez a görcstípus jelentkezhet elég sokáig egyes ismételt mozgásoknál.
 

Vannak olyan esetek is, hogy egyes gyógyszerek okoznak izomgörcsöket, ilyenek a vízhajtó gyógyszerek, koleszterincsökkentők, asztam, magas vérnyomás vagy csontritkulás elleni gyógyszerek. A vitaminhiány és az ásványianyag-hiány is nagy szerepet játszik az izomgörcsök létrejöttében. A leggyakoribb hiány a magnézium és a kalcium hiánya. A vitaminok közül a B1-, B5- és a B6- vitamin hiánya okozhat izomgörcsöket.

Megelőzheted az izomgörcsöket ha sportolás előtt megfelelően bemelegítesz, edzés után pedig nyújtasz. Így nem csupán a görcsöket tudod megelőzni hanem a sérüléseket is. Érdemes multivitamint is szedni és persze a gyógynövényes balzsamok használata is ajánlott egy kellemetlen görcs esetén. A gyógynövényes balzsam nagyszerű izomgörcs elleni gyógyszer lehet.

Felkar izomgörcs egy fiatal hölgy esetében

A gyakori izomgörcs okai

 

Fáradtság: A túlzott fizikai aktivitás vagy hosszú ideig tartó izommegterhelés okozhat izomgörcsöt. Az elégtelen pihenés és a kimerültség szintén hozzájárulhat ehhez.

 

Hiányos folyadékbevitel: Dehidratáltság esetén az izmok hajlamosak görcsölni. Fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, különösen intenzív testmozgás vagy meleg időjárás esetén.

 

Elektrolithiány: A nátrium, kálium, kalcium vagy magnézium hiánya az izomgörcsök kialakulásához vezethet. Ezek az elektrolitok létfontosságúak az izomműködés szempontjából. Igen gyakran vezethet például comb izomgörcs kialakulásához, de más területekre is hatással lehet.

 

Túlzott stressz: A stressz fokozhatja az izomfeszültséget, ami izomgörcsöket okozhat. A stressz izomgörcs között szoros kapcsolat lehet, és sok ember számára a stressz okozhatja vagy súlyosbíthatja az izomgörcsöket.

 

Rossz testtartás: Hosszú ideig tartó helytelen testtartás, például ülő munka közben, túlzottan megterhelheti bizonyos izmokat és izomgörcsöket eredményezhet.

 

Hideg időjárás: Hideg időjárás esetén az izmok hajlamosak merevebbek és görcsösebbek lenni.

 

Sérülés: Izom- vagy inak sérülése, valamint krónikus betegségek, például izomgyulladás (myositis), szintén izomgörcsöket okozhatnak.

 

Túlterhelés: Az izomok hirtelen túlzott megerőltetése vagy súlyos sérülés okozhat izomgörcsöt.

 

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásként izomgörcsöket okozhatnak.

 

Genetikai hajlam: Néhány ember hajlamosabb az izomgörcsre genetikai okokból.