Barion Pixel
Menü

Minden amit érdemes tudni az izomgörcsről!

Veress Máté - HillVital
2020. 07. 14. 12:22:00

Az izomgörcs az izom nagyon erőteljes összehúzódása ami akaratlanul jelenik meg. Az izomgörcs elég gyakori jelenség lehet, a test szinte bármelyik részén és számos oka is lehet. Nyugodj meg, a legtöbb esetben könnyedén meg lehet előzni.


3 csoportba lehet sorolni az izomgörcs típusait: az egyik a valódi izomgörcs, a merevgörcs és a disztónikus görcsök.


A valódi izomgörcs érinthet egy izmot vagy egy egész izomcsoportot. A valódi izomgörcs oka lehet egy sérülés, túlerőltetés, kiszáradás, vagy akár vitaminhiány esetleg bizonyos gyógyszerek is.

 

A felkar izomgörcs okai lehetnek különbözőek, például:
 

Túlterhelés: ha túl sokat használja valaki a felkarját, például sportolás vagy munka során, akkor az izmok megerőltethetnek és görcsösek lehetnek.

Dehidratáció: ha nem iszol elegendő folyadékot, az izmok szárazabbak lehetnek és görcsösebbek.

​Vitaminhiány: például alacsony C-vitamin, D-vitamin, és B-vitamin szint esetén is kialakulhat. "Izomgörcs vitamin", tehát a C-, D- és a B-vitamin is, mivel ha ezekből megfelelő mennyiség található a szervezetben, akkor megelőzheted az izomgörcsöt.

 

A merevgörcs esetében a test összes idegsejtje aktiválódik és így az egész testre kiterjedő izomösszehúzódás és izomgörcs jelentkezik. A merevgörcsöt nagyon gyakran okozza a nagyon alacsony kalcium vagy magnéziumszint is. Sokszor össze lehet keverni a valódi görccsel a merevgörcsöt mivel ez is zsibbadással és bizsergéssel jár.

A disztónikus görcsnél általában mindig az izmok érintettek, de azok amelyek nem kifejezetten fontosak a mozgáshoz. Ez a fajta görcs kisebb izmokat és izomcsoportokat érintenek mint a nyakon, szemhéjon vagy állkapcson. Ez a görcstípus jelentkezhet elég sokáig egyes ismételt mozgásoknál.

 

Vannak olyan esetek is, hogy egyes gyógyszerek okoznak izomgörcsöket, ilyenek a vízhajtó gyógyszerek, koleszterincsökkentők, asztam, magas vérnyomás vagy csontritkulás elleni gyógyszerek. A vitaminhiány és az ásványianyag-hiány is nagy szerepet játszik az izomgörcsök létrejöttében. A leggyakoribb hiány a magnézium és a kalcium hiánya. A vitaminok közül a B1-, B5- és a B6- vitamin hiánya okozhat izomgörcsöket.

Megelőzheted az izomgörcsöket ha sportolás előtt megfelelően bemelegítesz, edzés után pedig nyújtasz. Így nem csupán a görcsöket tudod megelőzni hanem a sérüléseket is. Érdemes multivitamint is szedni és persze a gyógynövényes balzsamok használata is ajánlott egy kellemetlen görcs esetén. A gyógynövényes balzsam nagyszerű izomgörcs elleni gyógyszer lehet.

Felkar izomgörcs

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!