Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Magas vérnyomás? Így segíthet a galagonya tea!

2023. 06. 07. 14:54:00 hillvital.hu

Bizonyos kor felett sokunkkal előfordulhat, hogy tabletták sokaságát szedjük be vonakodva naponta, és szeretnénk változtatni ezen az állapoton.

A jó hír az, hogy egyes esetekben van lehetőség a gyógyszerek mennyiségének csökkentésére, gyógynövényekre cserélésére.

 

Galagonya tea a magas vérnyomásra
 

A galagonya virágos hajtásvég és termés bizonyítottan hatásos II. stádiumú szívelégtelenség kezelésére. Enyhén csökkenti a vérnyomást és a magas vérnyomásban szenvedők szívfrekvenciáját. Ezen hatásai miatt a hivatalos magyarországi Gyógyszerkönyv is gyógyszerként tartja nyilván. Feltehetjük a kérdést, hogy akkor az orvosom miért nem eleve ezt a növényt írja fel? A válaszunk pedig az, hogy a racionális fitoterápia mélyebb oktatása az orvosi egyetemeken csak az elmúlt évtizedekig nyúlik vissza. Tehát az idősebb orvosok nem feltétlenül ismerik e gyógynövény helyes alkalmazásának a módját. Fiatalabb házi orvosunkkal viszont bátran megpróbálhatunk egyeztetni erről a kérdésről.
 

Mi lehet a vérnyomás gyógyszer csökkentésének helyes módja?

 

Ha régóta szedi a vérnyomás gyógyszert, akkor is van lehetősége a változtatásra úgynevezett hatáskövetéses módszerrel. Ilyenkor a gyógyszer mellé az orvossal egyeztetett mennyiségű galagonya teát vagy készítményt is szedni kezdünk. A galagonya remek tulajdonsága, hogy a szívgyógyszerekkel nem lép interakcióba, ezért nyugodtan lehet őket együtt szedni.  Megnézzük, hogyan változik a vérnyomásunk a következő hónapokban, várhatóan csökkenni fog, és ekkor a csökkenés mértékének megfelelő dózisban csökkenti orvosunk a vérnyomás gyógyszer mennyiségét. Újra megvárjuk, hogy beálljon az egyensúly, és ekkor esetleg tovább lehet növelni a galagonya mennyiségét, majd az újabb egyensúly beállta után továbbcsökkenthető a gyógyszer. Ez egy lassú, sok hónapos folyamat, és egyénenként változó a végeredmény. Van, akinél végül akár teljesen elhagyható a gyógyszer. Megéri orvosunkkal együttműködésben türelemmel végigmenni a folyamaton.

 

Kezdődő vérnyomás problémákon önállóan is segíthet a galagonya

Kezdődő és enyhe magas vérnyomás esetében is fordulhatunk a galagonyához. Napi 5-6 gramm száraz virágos ágvégből készített tea az elfogadott napi dózis. A termés napi dózisára egyelőre nincsenek hivatalos adatok. Legalább hat hét folyamatos fogyasztás alatt jutunk el a maximális hatáshoz, szóval addig mindenképpen tartsunk ki. Ha készítmény formájában szeretnénk a galagonyát bevinni, akkor olyan terméket válasszunk, amelyben a galagonya kivonat mennyisége 150-900 mg között mozog, illetve hatóanyag tartalma 30-170 mg procianidin és 4-20 mg flavonoid körüli.* A legalább hat héten át tartó alkalmazás ebben az esetben is fontos. Ha egyszer sikerült beállítanunk a nekünk működő dózist, tartsunk ki az adott készítmény vagy általunk gyűjtött növény esetében a galagonya lelőhely között, hogy az állandó azonos hatóanyag mennyiséget biztosítani tudjuk magunk számára.

A galagonya jó tulajdonsága, hogy nem csak interakcióba nem lép a gyógyszerekkel, de egyéb mellékhatásáról sem tudunk. Óvatos és bölcs kísérletezést kívánunk mindenkinek!
 

Galagonya bogyók