Egyre több ember van aki glutén érzékenységgel küzd.
Nem egyszerű ebben a helyzetben a táplálkozás.
Mindenki nagyon szereti a pékárukat és szerencsére nagyon sok alternatíva van a gluténmentes lisztre.
Most megismerheted a legjobb megoldásokat.
A glutén a szervezetben gyulladásos autoimmun reakciót okoz, ezért kell teljesen kiiktatni az étrendből a glutént. A gluténérzékenység legfőbb tünetei a hasmenés, gyomorfájdalom, hányinger és az emésztőrendszeri problémák.
Sajnos a gluténérzékenység nem csupán csak egy gyomorrontás, hanem bélbetegség. A glutén 2 fehérjéből áll a gliadinból és a gluteninből áll. A búza, a rozs és az árpa tartalmazza ezeket a fehérjéket. Ezeket mindenképpen le kell cserélni. A lisztek között nagy különbség lehet mind állagra, és elkészítésre.
Nézzük is melyek a legjobb megoldások gluténmentes lisztre.
A rizsliszt az egyik legolcsóbb és legkönnyebben elkészíthető liszt. Mivel semleges az íze, ezért jól lehet panírozni is. Alkalmas lehet még a szezám és a kókuszliszt is, ezek viszont hamar pirulnak meg és sokkal ragacsosabbak is.
A kókuszlisztből egy kicsit édesebb kenyér és pékáru készíthető. Ehhez viszont mindig több tojásra van szükség. Az útifűmaghéj rendkívül alkalmas sűrítésre, ezért főzelékekben is jó. A lenmagliszt nagyon jó süteményekhez, zsemlékhez. Elég sok vizet felvesz, az íze pedig eléggé intenzív ezért érdemes keverni szezámliszttel vagy rizsliszttel.
A gesztenyeliszt is kiváló de inkább a süteményekhez mivel édeskés az íze. Könnyedén kezelhető, ezért nem esik szét. A tápiókaliszt a magas keményítőtartalma miatt lesz alkalmas sűrítésre. Zselékhez illetve pudingokhoz nagyszerű lehet.
A burgonyaliszt az egyik legjobb alapanyag a tócsninak, de nagyon finom zsemle készíthető belőle.
A kukoricaliszt nagyon könnyen kezelhető és olcsó is. Nagyon jó tésztákat és süteményeket lehet belőle készíteni. A zöld banánból is készítenek lisztet, ez inkább süteményekhez ajánlott. Egy kis mandulaliszttel még finomabb végeredmény várható.
A tökmagliszt az egyik legjobb az összes közül. Nagyszerű pogácsák, kenyerek és egyéb pékáruk készíthetőek belőle.
Miben tér el a gluténmentes liszt használata?
Amikor gluténmentes lisztet használunk sütéshez vagy főzéshez, fontos figyelni a receptek módosítására is, mivel a gluténmentes lisztek más vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkezhetnek, és esetleg más adagolást igényelnek a megfelelő állag és szerkezet eléréséhez.