Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A berkenye elképesztő gyógyhatásai

HillVital

A berkenye egy igazi gyógynövény, amelyről most részletesebben is beszélünk.
 

A Berkenye népies neve:

Madár- vagy veres berkenye.

 

A Madárberkenye leírása:

A madárberkenye egy közepes méretű lombhullató fa, mely általában 5-15 méter magasra nő, de kedvező körülmények között ennél magasabbra is megnőhet. A törzse általában egyenes és sima, szürkésbarna kérgű. A levelek összetettek, páratlanul szárnyaltak és 7-15 fogas levelek alkotják őket. A levelek szélei finoman fűrészesek, sötétzöldek és szárnyasak.

 

Tavasszal a fa virágai apró fehér virágernyők formájában jelennek meg, melyeket később piros vagy narancssárga bogyók követnek.
 

A fekete berkenye bogyó.

A fekete berkenye felhasználása:

 

A népi gyógyászatban a madárberkenye bogyóit enyhe hashajtó- és vizelet hajtószerként használják. A bogyók magas C-vitamin tartalmuknál fogva már a régi időkben is hatásos szerei voltak a skorbut és a meghűléses betegségek leküzdésének, a gyümölcsléből rekedtség elleni öblögetőszer készül. Míg a bogyók kisebb mennyiségben enyhe hashajtó hatást mutatnak, nagyobb mennyiségig, paraszorbinsav tartalmuk folytán izgatja a gyomor-bél traktus nyálkahártyáját és hányást, hasmenést okoz. A fekete berkenyelé is magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, éppen ezért nagyszerű az immunrendszer erősítésére valamint természetes antibiotikumként is szolgál.

 

A B1-vitamin tartalma hozzájárul a szervezet energiaellátásához. Emellett a fekete berkenye magas rosttartalmának köszönhetően segíthet a székrekedés kezelésében, valamint csökkentheti az öregedési folyamatokat is. Az áfonya és a fekete berkenye hasonló gyógyhatásokat tulajdonítanak maguknak, így ha valaki nem tudja megtalálni a fekete berkenye gyümölcsöt, az áfonyát is használhatja helyette.
 

 

A fekete berkenye hatása nem merül ki ennyiben.

A népi gyógyászatban régebben bélpanaszokat kezeltek velük, nagyobb jelentőségük inkább a gyümölcslevek és a bor derítésében rejlik. A fekete berkenye külső megjelenésében nagyon közel áll az áfonyához. Ízben azonban teljesen különbözik a két bogyóból. Míg az áfonya édes, vele ellentétben a berkenye kesernyés, savanykás ízű.
 

A berkenye Észak-Amerika keleti részéről származik. Nagyjából a 20. század elején szállították az európai országokba. A fekete berkenye nem csak ásványi anyagokkal, de igen sok vitaminnal, többek között A-, C-, E-, K-vitaminnal, valamint a teljes B-vitamin-csoporttal is rendelkezik. Ezen felül igen gazdag flavonoidokban. A flavonoidok kölcsönzik a növénynek a csodálatos színét és védik azt a káros külső behatásoktól. 

Az emberi szervezetben a flavonoidok hasonló hatást mutatnak. Legjelentősebb hatásuk azonban abban rejlik, hogy megóvják a testi sejteket az oxidatív károsodásoktól, melyeket a szabad gyökök váltanak ki. Ráadásul ezen kívül egészségesen tartja az ereket, mivel ellazítja az érfalakat és javítja a véráramlást.

 

A berkenye mire jó még? Nagyszerű kiegészítője lehet a cukorbetegek diétájának, mivel több kutatás is bebizonyította, hogy képes csökkenteni a vércukorszintet. 
 

A fekete berkenye mellékhatása létezik?

Minden kutatás azt igazolja, hogy a fekete berkenye fogyasztása biztonságos. Annyit lehet megemlíteni, hogy az íze fanyar és összehúzó hatású, ezért száraz érzést kelthet a szájban.

 

A Berkenye (Madárberkenye) hatóanyagai:

A friss termésekben paraszorbinsav, szorbitol, pektin, cserzőanyagok, karotinoidok, sok C-vitamin, a magvakban nyomokban amigdalin, kéksav-glikozid.

 

Hogyan gyűjtsük a Berkenye (Madárberkenye) gyógynövényt?

A növény érett termését használják gyógyászati célokra. A termést a fürtről le kell szedni, majd kiterítve meg kell szárítani. Termése nyár vége felé, szeptember gyűjthető, októberben már lehullik.


< Vissza a gyógynövény határozóhoz