Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nagyon magas K-vitamin tartalommal rendelkező ételek

2024. 05. 14. 12:49:00 HillVital

A K-vitamin nagyon fontos a véralvadásban, valamint a csontok és a szív egészségében.

Ha nem kerül elég K-vitamin a szervezetbe, akkor vérzékenység alakulhat ki, meggyengülhetnek a csontok, és szívbetegség is kialakulhat.
 


Annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket, illetve kellemetlen panaszokat, tüneteket nélkülözhetetlen, hogy pótoljuk a K-vitamin készletünket. Ezt megtehetjük különböző módon is. Az egyik lehetőség, hogy tisztázzuk, hogy K-vitamin miben van, milyen ételeket fogyasszunk a pótlásához. Ha ezzel tisztában vagyunk akkor előrukkolhatunk egy olyan étrenddel, amely tartalmazza ezeket az ételeket. K-vitamin tartalmú ételek fogyasztása mellett ezen felül természetesen lehetőségünk van K-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők szedésére is, mellyel szinte biztos, hogy fedezni tudjuk a szükséges mennyiséget.

A K vitamin napi adagja

Az ajánlott napi K-vitamin bevitel függ a korától, nemétől és testtömegétől az egyénnek. Az alábbi adatok tájékoztató jellegűek:

  • Felnőtt nőknek: 90 mcg
  • Felnőtt férfiaknak: 120 mcg
  • Terhes nőknek: 90-120 mcg
  • Szoptató nőknek: 90-120 mcg

Nézzük is, hogy K vitamin miben van

A magas K-vitamin tartalmú ételek sora eléggé hosszú. A legjobb K vitamin források egyértelműen a zöldségek. Ezek közül nagyon sok K-vitamin található a fodros kelben, a mángoldban, a karalábéban, a brokkoliban, a spenótban, a kelbimbóban és a káposztában is.
 


A K vitamin tartalmú ételek sora még csak most kezdődik, ugyanis a lista nem rövid. Bőven van még K-vitamin a marhamájban, a csirkehúsban, a szalonnában, a sertésmájban, a tojás sárgájában és a csirkemájban is.

 

A tejtermékekben is található K-vitamin. Érdemes fogyasztanod vajat, tejszínt, parmezánt, camembert.
 

A gyümölcsök is tartalmaznak K-vitamint. Ilyen a szilva, a kivi, az avokádó, a gránátalma, a szőlő, az aszalt füge.
 

A K vitamint tartalmazó ételek közül a hüvelyeseket is érdemes megemlíteni. Megtalálható a zöldbabban, a zöldborsóban, a szójababban. 

Miben van k vitamin még? Több zöldség és magvak is tartalmaznak. Folytatódjon a felsorolás!

Az olajos magvak is, mint például a kesudió, a mogyoró, a fenyőmag és a dió is tartalmaznak K-vitamint.
 

Bár a fentebb említett ételek mindegyike rendelkezik kis mennyiséggel, addig a magas K-vitamin tartalmú ételek a következők: A spenót, brokkoli, mángold, vöröshagyma, zsálya, fejes saláta, fejes káposzta, kelkáposzta, növényi olajok (ezek közül is különösen a szójaolaj), máj, valamint a lucerna.
 

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezet számára.
 

Nézzük is milyen ételekben található meg ez a vitamin. A papaya-ban nagyon sok C-vitamin található. A papaya a dinnyefélék családjába tartozik és rendkívül lédús gyümölcs. Fogyókúrára is ajánlott mivel a 90%-a víz. Nagyon sok A-vitamin is található még benne.


A brokkoli is egy rendkívül vitamindús zöldség. A legtöbb ember általában fogyókúra okokból fogyasztja. Egy nagy fej brokkoliban több mint 100 milligramm C-vitamin található. Párolva érdemes fogyasztani mivel főzés során a vitamin jelentős része elvész.

Egy csésze kelbimbóban mintegy 100 milligramm C-vitamin található, ezért érdemes a téli étrendbe beilleszteni a növényt.

Egy közepes méretű grapefruit 88 milligramm C-vitamint tartalmaz. A narancs az egyik legnépszerűbb gyümölcs ami C-vitamint tartalmaz. Egy átlagos narancs 70 milligramm C-vitamint tartalmaz.

A kivi az egyik legjobb gyümölcs ami C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin mellett kevés kalóriát tartalmaz.

 

K2 vitamin miben van?

A K2-vitaminról is érdemes szót ejteni. Mint sok más mikrotápanyag, így a K2-vitamin is bejuttatható a szervezetbe a táplálkozás során. Bár kevés mennyiségben, de jelen van a K2-vitamin a fermentált sajtokban. A feta vagy például a cheddar remek választásnak bizonyulnak. A májat is érdemes beiktatni az étrendbe, de a csirke és a marhahús is tartalmazza az értékes mikroelemet. A legjobb források a zöld leveles zöldségek mint a mángold, spenót, kelkáposzta. Ezek magas koncentrációban tartalmaznak K2-vitamint.

 

A kivi magas K-vitamin tartalmú étel.


Élelmiszerek K vitamin tartalma táblázatba foglalva
 

Az alábbiakban összeszedtünk néhány magas K vitamin tartalmú ételeket, melyeket egy táblázatba soroltunk fel.

 

Élelmiszer K-vitamin tartalom (µg/100g)
Kelkáposzta 817
Spenót 483
Brokkoli 141
Káposzta (lila) 67
Petrezselyem 1640
Spárga 41
Kivi 71
Mángold 830
Zöldbab 24