Barion Pixel
Oldalunkon a jobb felhasználói élmény nyújtásához sütiket (cookie) használunk. Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German

Gyógynövény határozó - Dió

HillVital

A dió különböző részeit már elődeink is előszeretettel gyűjtötték és alkalmazták gyógyhatásainak köszönhetően.

 

A Dió népies neve:

Kulcsos dió.

 

 A Dió leírása:

A dió a diófa (Juglans regia) termése, amely a hagyományos diófa vagy közönséges diófa nevű lombhullató fáról származik. A diófát eredetileg Közép- és Kelet-Európában, valamint Ázsiában honosították, de mára szerte a világon elterjedt, mivel kedvelik a termést és a fát is dísznövényként ültetik. A dió termése egy kemény héjú, belül ehető magot rejt. A dió nagyon tápláló és egészséges élelmiszer, gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, fehérjének, rostoknak, vitaminoknak (különösen a B-vitaminoknak és az E-vitaminnak), ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak. Jelentős mennyiségben tartalmazza az omega-3 zsírsavakhoz tartozó alfa-linolénsavat is, amely fontos az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

 

A dió számos módon fogyasztható, lehet nyersen enni, de gyakran felhasználják süteményekben, péksüteményekben, salátákban vagy magas zsírtartalmának köszönhetően diókrémben is. Emellett a dióolajat is kinyerik a dióbélből, amelyet különböző kozmetikai és egészségügyi termékekben használnak.

 

 

A Dió felhasználása:

A legjelentősebb a nagyon alacsony juglon-tartalmú levéldrog csersav hatása. Elsősorban külsőleg alkalmazzák lemosásra, borogatásra, felületes gyulladásoknál, a kézen vagy a lábon pedig fokozott izzadás esetén. Belsőleg csak a népi gyógyászat használja elvétve gyomor- és bélhurut kezelésére, valamint vértisztítóként. A szárított héjat gyakran használják haj- vagy bőrfestésre. A homeopátiában elsősorban gennyes bőrkiütések és nyirokcsomó gyulladás esetében alkalmazzák.

 

Tea: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott.

Borogatás: A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják. Fürdő: Bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott. Dióolaj: Jellegzetes aromája van, mely kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére. Tárolása fénytől védve, hűvös helyen, légmentesen záródó üvegben történjen.
 

A dió gyógyhatásai.

 

A Dió hatóanyagai:

A levéldrog naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. A diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz.

 

Hogyan gyűjtsük a Dió gyógynövényt?

Gyógyászati célra a növény levelét, termésének külső húsos burkát (diókopács), és a népi gyógyászatban a csonthéjon belül a terméseket elválasztó, éretlenül nagyon keserű hártyát hasznosítják. A levelet csak a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról lefosztva. Gyűjtési ideje: június-augusztus. A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni. Ehhez érdemes kesztyűt húzni, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét. A gyűjtött kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, de a már megromlott, penészes részeket előtte és közben el kell távolítani.

 

Klinikai teszt megnézése (eredeti nyelven)

 

 

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz