Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezért fogyassz fejes káposztát! - Mutatjuk jótékony hatásait!

2023. 07. 17. 09:03:00 hillvital.hu

A fejes káposzta nem csak egyszerű kerti növény, ugyanis rengeteg jótékony hatással is rendelkezik.

 

Hogyan gyűjtsük a Fejes káposzta gyógynövényt?

Első évben palántázzák, ekkor növeszti fejét. A második évben megy magszárba.
 

A Fejes káposzta hatóanyagai:

A káposzta metil-cisztein-szulfoxidot, glükozinolátokat (glükobrasszicint) tartalmaz. A- és C-vitaminban gazdag, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is.
 

A fejes káposzta nem csak ételként állja meg a helyét


A Fejes káposzta felhasználása:

 

A fejes káposzta nem csak ételként állja meg a helyét. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és a nyombélfekély gyógyulását, mivel a nyálkahártyát megóvja a gyomorsav maró hatásától. A túlzott káposztafogyasztás a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezet. A savanyú káposzta leve jól bevált szer emésztési panaszok ellen. Homeopátiás felhasználási területek az emésztési zavarok, valamint a pajzsmirigy-alulműködés okozta golyva.

 

A nyers káposzta hatásai között megemlíthető az is, hogy hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát.

A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet. Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír. A káposzta jótékony hatásai miatt a népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használták, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották.

Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben. 

A káposztában lévő hatóanyagok hatásosak lehetnek a rákot okozó sejtek ellen. A C-vitamin mennyisége miatt megerősíti az immunrendszert és a szabadgyökök megakadályozásához is hozzájárul. Nagyon gazdag aminosavakban is a káposzta ami a gyulladások esetén fejti a hatásait. Képes csökkenteni a szemben lévő szürkehályog kialakulását is. Hogy megelőzd a makula degenerációt abban a béta-karotin játszik szerepet. Már kutatások is igazolják, hogy a káposzta főleg a lila változata hatásos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében. Ez pedig a benne található K-vitaminnak köszönhető.
 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz