Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A zeller felhasználási módjai

2024. 07. 08. 10:39:00 Hillvital

Talán kevesen gondolták volna a zellerről, hogy gyógynövényként is megállja a helyét, azonban jótékony hatásainak köszönhetően ez így van.
 

A Zeller népies neve:

Celler.
 

A zeller leírása:

A zeller (Apium graveolens) egy kétéves növény, amely az Apiaceae családba tartozik, és számos fajtája létezik, beleértve a zellerszárat, a zellerlevelet és a zellergyökeret. A zeller eredetileg a mediterrán régióban őshonos, de mára szerte a világon elterjedt, és fontos zöldségféle.

Zellerszár: Ez a legismertebb része a zellernek. A húsos, ropogós szárakat gyakran nyersen vagy salátákban, valamint levesekben és egyéb főételekben használják. A zellerszárakat gyakran "zellerszál"-ként emlegetik, és fogyaszthatjuk őket önmagukban is ropogtatva, vagy szeletekbe vágva.

Zellerlevél: A zellerlevél apró, zöld levelekkel rendelkezik, amelyeket gyakran fűszerezésre vagy díszítésre használnak ételekhez, például salátákhoz, levesekhez és egyéb fogásokhoz. Íze enyhén kesernyés lehet, de sokszor frissességet és aromát ad az ételeknek.

Zellergyökér: Bár kevésbé elterjedt, mint a zellerszár vagy a zellerlevél, a zellergyökér is fontos része ennek a növénynek. A gyökér íze kissé édes és fűszeres, és különféle módon felhasználható, például levesek, pürék vagy párolt fogások részeként.

 

Friss zeller.


A Zeller felhasználása:

A zeller termései serkentőleg hatnak a veseműködésre. Mindenekelőtt a népi gyógyászatban használják fel reumás, olykor hólyag- és vesepanaszok kezelésére (vesegyulladás esetén ellenjavallt, mivel az illóolaj fokozhatja a gyulladást! ), valamint emésztési zavarok és étvágytalanság gyógyításában is alkalmazzák. A gumót és a hajtásokat főként zöldségként és salátaként fogyasztják, azonban vizelethajtó és emésztésserkentő szerként is használatosak, a gyökér cukros főzete köhögéscsillapító. Elterjedt az a vélemény, miszerint a zeller fokozza a nemi vágyat. A zeller allergiát is kiválthat. A gumókban a tárolás során egy gomba közreműködése útján a korábban jelentéktelen furokumarin-szint olyan mértékben megemelkedhet, amely fototoxikus reakciókat eredményezhet. Homeopátiás készítményei többek között a reumatizmus és a petefészek panaszainak enyhítésére szolgálnak.
 

Tea: 3 dl vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi zellermagot vagy összeaprított zellerlevelet, forraljuk fel, majd 3-5 perc elteltével szűrjük le. Vizelethajtónak alkalmazzuk. Zellerlé: A zeller húsos gumóját hámozzuk meg, és léfacsaró edényben préseljük ki. Ízesíthetjük almával, répával. Fűszerként: Általában húsételek, főzelékek, levesek, mártások, grill-ételek, saláták elkészítésekor használják.

A zeller termései serkentőleg hatnak a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban nemivágy-serkentőként is alkalmazzák, de ezen hatása klinikailag nem bizonyított. A zeller káros hatása nem létezik, tehát nem rendelkezik negatív hatással.

A zellerlevél felhasználása igen sokoldalú.

Sokan nem is gondolnák, hogy a zeller zöldje mire jó, pedig rengetegféle módon használható fel.

 

Konyhai felhasználás:

  1. Levesek és főzelékek: A zellerlevél kiváló ízesítője leveseknek, például húslevesnek, zöldséglevesnek, krémleveseknek és főzelékeknek.

  2. Saláták: Apróra vágva friss salátákhoz adható, hogy egyedi ízt kölcsönözzön.

  3. Pesto: A bazsalikom helyett vagy mellett zellerlevél is használható pestóhoz, amelyet tésztákhoz vagy kenyérre kenve is fogyaszthatunk.

  4. Fűszervaj: Apróra vágott zellerlevelet keverhetünk vajba, hogy ízletes fűszervajat kapjunk.

  5. Szószok és mártások: Adható paradicsomszószokhoz, ragukhoz és mártásokhoz az íz fokozása érdekében.

  6. Töltelékek: Használható töltelékekben, például húsok, zöldségek vagy pite töltelékeként.

  7. Díszítés: Friss zellerlevelekkel díszíthetünk ételeket, hogy vizuálisan vonzóbbá tegyük őket.

 

Egészségügyi felhasználás:

  1. Emésztés javítása: A zellerlevél segíthet az emésztés javításában, mivel rostban gazdag és segíti a bélmozgást.

  2. Gyulladáscsökkentő hatás: Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet az ízületi gyulladások és más gyulladásos állapotok kezelésében.

  3. Vérnyomás csökkentése: Káliumban gazdag, ami segíthet a vérnyomás szabályozásában.

  4. Méregtelenítés: A zellerlevél vizelethajtó hatású, ami segíti a szervezet méregtelenítését és a felesleges folyadék eltávolítását.

  5. Antioxidánsok: A zellerlevél antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetet védeni a szabad gyökök káros hatásaitól.

 

A Zeller hatóanyagai:

A termések tartalmaznak illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat, flavonoidokat, a gyökerekben poliinek is megtalálhatók. A termések különösen gazdagok illóolajban, mely limonént, szelinént és alkil-ftalidokat tartalmaz, amilyen az illathordozó szedanonsav-anhidrid; furokumarinok, mint a bergaptén, xantotoxin, izoimperatorin; flavonoidok, még ismeretlen alkaloidok; a gyökerekben poliinek is, mint a falkarinol.

Hogyan gyűjtsük a Zeller gyógynövényt?

A növénynek mind a termését, gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik.

Vissza a gyógynövény határozóhoz