Egészséges és gyorsan elkészíthető nyers céklasaláta lilahagymával.
Magában is fogyasztható, de húsok mellé köretnek is felhasználható.
Nézzük is a hagymás céklasaláta receptet.
Hozzávalók:
- 3 db cékla
- pici só, bors, köménymag
- 2 db lilahagyma
A cékla nagyon jó kalcium, kálium, vas, szilícium és magnéziumforrás is de tartalmaz még cinket, rezet, ként, mangánt, jódot, krómot, kobaltot és nikkelt is. Vitaminokban is nagyon gazdag, tartalmaz B1-,B2-, B6- és C-vitamint is. Ezeken kívül tartalmaz még folsavat is nagyon jól hat a hormonokra. A kálium nagyon jót tesz a testnek, legfőképpen az izmoknak. A levében található a legtöbb vitamin. A cékla a smoothiek leggyakoribb alapanyaga. Nagyszerű antioxidáns a cékla, nagyon jó hatással van a májra a test méregtelenítő szervére. A cékla semlegesíti az antioxidánsokat. Sportolóknak rendkívül ajánlott a céklalé rendszeres fogyasztása. A cékla elősegíti a megfelelő véráramlást és csökkenti a vérnyomást is.
A lilahagyma rendkívül sok C-vitamint tartalmaz. Érdemes rendszeresen fogyasztani a magas vitamintartalma miatt. A lilahagyma hatása a májra igen kedvező. Ez többek között antioxidánst tartalmának köszönhető, amelyek pozitív hatással lehetnek a máj egészségére. Ezek közé tartoznak például a kéntartalmú vegyületek, amelyek segíthetnek a méregtelenítő folyamatokban és támogathatják a máj működését. Lehet hihetetlen de a lilahagymának vércukorszint-csökkentő hatása is van. A lilahagyma egy nagyon jó vízhajtó is. A lilahagyma segít kitisztítani a bőrt is, méregteleníti és a pattanásoktól is megszabadítja a bőrt.
Az olívaolajnak számos pozitív hatása van az egészségre. Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok, különösen az olajsav, segíthetnek csökkenteni a rossz koleszterin (LDL) szintjét és javítani a jó koleszterin (HDL) arányát a vérben. Ez csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és az érszűkület kockázatát. Az olívaolajban található antioxidánsok, például a polifenolok, segíthetnek csökkenteni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. Ez különösen hasznos lehet az olyan krónikus betegségek esetén, mint például az ízületi gyulladás vagy az autoimmun betegségek.
A lilahagymás céklasaláta elkészítése:
Alaposan mossuk meg a céklákat, és héjastul puhítsuk tűpróbáig. Várjuk meg, amíg egy kicsit kihűlnek, majd hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra vagy csíkokra. Locsoljunk a céklára olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy kevés köménymagot. Vágjunk apróra 2 db lilahagymát, és dinszteljük meg egy kevés olajon, és keverjük a céklához. Hidegen és melegen is isteni finom ez a saláta!
Fogyasztható-e a céklasaláta nyersen?
Igen, a céklasaláta fogyasztható nyersen. A cékla nyers állapotban is biztonságosan ehető, és sokan élvezik a friss, ropogós textúrát és a jellegzetes ízt. Azonban fontos tudni, hogy a nyers céklát fogyasztás előtt kellően meg kell tisztítani, hámozni vagy reszelni.
Milyen saláták készülhetnek a cékla felhasználásával?
-
Céklasaláta dióval és kecskesajttal
-
Céklasaláta almával és mogyoróval
-
Céklasaláta naranccsal és dióval
-
Majonézes céklasaláta lilahagymával
-
Céklasaláta rukkolával és feta sajttal
-
Céklasaláta joghurttal és zöldfűszerekkel
-
Céklasaláta gránátalmával és mentával
-
Nyers céklasaláta almával