Menü

Ezek a hasi görcsök leggyakoribb okai

Sági Zsolt - HillVital
2020. 07. 15. 11:32:00

A hasi görcsöknek különböző okai lehetnek, melyek megértése segíthet annak a kezelésében.

Az emberi tápcsatorna nagyon érzékeny, így egyszerűnek tűnő dolgok is kiválhatják a problémát.

Az ételek, a baktériumok, egy stresszes helyzet vagy az izgalom mind képes kibillenteni az emésztőrendszert az egyensúlyából. Görcs is kialakulhat hasban ennek a következtében. Ez a görcs nagyon kellemetlen fájdalommal is járhat, ám a legtöbb esetben ártalmatlan és átmeneti. Sokan szoktak tapasztalni rövid ideig tartó hastáji fájdalmat.

Sajnos akár epekő esetén is létrejöhet a hasi görcs, ennek az előfordulása gyakoribb a nők körében. Kialakulhat az elhízás miatt, a zsíros ételek fogyasztása miatt, terhesség és szoptatás ideje alatt is. Az epeköves betegek kb. 75%-a panaszmentes szokott lenni míg a maradék 25% érezhet nagyon erős, görcsös fájdalmat, hányingert vagy akár hányhat is.

A vesekő is okozhat hasi görcsöt, mivel kisugározhat oda is valamint akár a derékba és a lábakba is. Ebben az esetben nagyon fontos a sok víz vagy vízhajtó gyógytea fogyasztása. Ezek a kis vesekövek vándorolnak, így okoznak görcsöt a test több részében is.

Menstruáció esetében is kialakul a hasi görcs ami embertől függ, ugyanis lehet enyhébb lefolyású de lehet akár nagyon kellemetlen is. Érdemes ilyenkor esetleg gyógyteát fogyasztani ami képes valamelyest tompítani a fájdalmat.

Persze arra is érdemes kitérni, hogy egy hasi görcs kialakulhat fizikai munkától is sporttól is. Ha megerőltetted magad előző nap és hasi fájdalommal küzdesz, akkor lehet csak izomlázad van, az pedig elmúlik magától is. Ha viszont nem annyira bírod elviselni, akkor bekenheted gyógynövényes balzsammal ami felgyorsítja a regenerálódást.

Ne feledd, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Ha viszont néhány nap vagy hét alatt sem múlik el, akkor érdemes egy orvost meglátogatni a problémával.

Hasi izomgörcs tünetei

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés