Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vashiány: Milyen tünetek jelzik a vashiányt, és milyen betegségek okozhatják?

2023. 04. 19. 11:00:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára, mivel kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében, amelyek a szervezetünkben az oxigén szállításáért felelősek. A vas hiánya azonban gyakori probléma, amely számos tünetet és betegséget okozhat.
 

A vas hiányának tünetei a következők lehetnek:
 

Fáradtság és kimerültség: A vas hiánya miatt a szervezet nem tud elegendő vörösvérsejtet termelni, amelyek az oxigént szállítják a testben. Ennek eredményeként az oxigén szállítása csökken, és fáradtság és kimerültség jelentkezik.
 

Légzési nehézségek: A vörösvértestek a szervezetünkben az oxigén szállításáért felelősek, ezért ha a vas hiánya miatt a vörösvértestek száma csökken, akkor a légzési nehézségek is jelentkezhetnek.

 

Szédülés és fejfájás: A vas hiánya miatt a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, ami szédülést és fejfájást okozhat.

 

Hideg kezek és lábak: Az oxigén hiánya miatt a testben a vérkeringés csökken, ami hideg kezeket és lábakat eredményezhet.
 

Sápadtság: A vörösvérsejtek oxigén szállító képességének csökkenése miatt a bőr és a nyálkahártyák sápadttá válnak.

 

Gyengeség és rossz közérzet: A vas hiánya miatt a test nem jut elegendő oxigénhez, ami gyengeséget és rossz közérzetet okozhat.

 

A vas hiánya számos betegség kialakulásához is vezethet, ideértve a következőket:
 

Vashiányos vérszegénység: A vas hiánya miatt a vörösvérsejtek képződése csökken, amely vashiányos vérszegénységhez vezethet.

 

Krónikus fáradtság szindróma: A vas hiánya miatt a szervezetben a vörösvértestek száma csökken, ami krónikus fáradtság szindrómához vezethet.
 

Csecsemőkori anémia: A csecsemőknek az anyaméhben tárolt vasat kell felhasználniuk az első hat hónapban. Ha azonban az anya vérében a vas hiánya van, akkor az csecsemőkori anémiát okozhat.
 

Vas hiánya terhesség alatt: A terhesség alatt a vasigény jelentősen megnő, mivel a szervezetnek több vörösvérsejtet kell termelnie a magzat és az anya testének szükségletei kielégítésére. Ha azonban a terhes nő nem jut elegendő vasforráshoz, akkor a magzat fejlődése és az anya egészsége is veszélybe kerülhet.
 

Plummer-Vinson szindróma: Ez a betegség ritka, de súlyos állapot, amely a vas hiányával és a nyelőcső rák kialakulásával járhat.

 

Pica: A vas hiánya gyakran okoz étkezési zavarokat, mint például a pica, amely során az ember olyan dolgokat eszik, mint például jég, agyag vagy papír.
 

A vas hiányának okai között szerepelhet a nem megfelelő étrend, a terhesség, a menstruáció, a krónikus betegségek, a gyomor-bélrendszeri problémák és a gyakori vérvétel. Azok az emberek, akiknek nincs elegendő vasbevitele az étrendjükben, vagy akik fokozottabb vasigénynek vannak kitéve, például a terhes nők vagy a vegetáriánusok, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a vas hiányára.

A vashiánynak több jele is van.