Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vas és a vérszegénység: Hogyan befolyásolja a vas hiánya a vérszegénységet, és hogyan lehet megelőzni a vas hiányt a vérszegénység kezelése során?

2023. 04. 21. 10:07:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A vérszegénység egy olyan állapot, amelyben a szervezet nem képes elegendő vörösvérsejtet előállítani vagy megtartani.

 


A vörösvértestek fehérjét, vasat és egyéb tápanyagokat tartalmaznak, és az oxigén szállításában kulcsfontosságú szerepet játszanak a testben.
A vas hiánya befolyásolhatja a vörösvérsejtek képződését, és hozzájárulhat a vérszegénység kialakulásához.

 

A vas hiánya a vérszegénység egyik leggyakoribb oka. A vas hiánya miatt a szervezet nem képes elegendő mennyiségű hemoglobint előállítani, amely az oxigénszállításért felelős vörösvértestek fehérjéje. Az alacsony hemoglobin szint miatt a szervezet nem kap elegendő oxigént, ami kimerültséget, gyengeséget, szédülést és légszomjat okozhat.
 

A vérszegénység kezelése során a vas hiányt megfelelő táplálkozással és/vagy vas-kiegészítőkkel lehet kezelni. A vas hiányt azonban nem csak a vérszegénység kezelése során kell figyelembe venni, hanem megelőzni is fontos. Azoknak, akiknél magas a vérszegénység kockázata, ajánlott magasabb mennyiségű vasat tartalmazó élelmiszereket fogyasztani, például húst, halat, tojást, babot, lencsét, spenótot és sötétzöld leveles zöldségeket. Azok a növényi alapú élelmiszerek, amelyek magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek, segíthetnek a vas felszívódásának javításában.
 

A terhesség alatt a vas hiánya és a vérszegénység kockázata magasabb, mivel a növekvő magzatnak több vasra van szüksége. Ezért a terhes nőknek javasolt napi 27 mg vasbevitel, amelyet az ételekkel és/vagy a kiegészítőkkel lehet biztosítani.
 

Az idősebb felnőtteknél és azoknál, akiknek a gyomor- és bélrendszeri problémáik vannak, szintén nagyobb a vérszegénység és a vas hiány kockázata. Ebben az esetben az orvosok vas-kiegészítőket írnak fel.

 

Fontos megjegyezni, hogy a vas túlzott bevitele is káros lehet a szervezet számára, mivel mérgező lehet nagyobb mennyiségben. Ezért fontos az ajánlott napi adag betartása, és az orvos által előírt adagolás követése.
 

Azoknak, akiknél a vérszegénység súlyosabb szinten áll fenn, intravénás vas-kiegészítőket is alkalmazhatnak, amelyeknél közvetlenül az ereken keresztül juttatják be a vasat a szervezetbe.
 

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, amely magas vas tartalmú élelmiszerekkel egészül ki, segíthet a vashiány megelőzésében és a vérszegénység kockázatának csökkentésében. Az élelmiszer-kiegészítők és a vitaminok használata előtt mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy táplálkozási szakemberrel, mivel bizonyos gyógyszerek és vitaminok negatív hatással lehetnek a vas felszívódására és felhasználására a szervezetben.

A vas és a vérszegénység összefüggése.