Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A csontritkulás tünetei

2023. 04. 21. 12:09:16 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A csontritkulás vagy az angol nevén osteoporosis egy olyan betegség, amely során a csontok elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, ami növeli a csonttörések kockázatát.

 

A csontritkulás általában lassan és észrevétlenül alakul ki, és sok esetben csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már bekövetkezik egy törés.

 

Jelenlétére azonban több tünet is utalhat, melyeket az alábbiakban részletezünk:

 

Csontfájdalom: A csontritkulásban szenvedők gyakran tapasztalhatnak fájdalmat a hátban vagy a deréktájékon. Ez a fájdalom általában az idő múlásával rosszabbodhat, és a napi tevékenységekre is kihatással lehet.

 

Csökkent testmagasság: Az idősebb korban az ágyéki gerinc porckorongjai veszíthetnek rugalmasságukból és vastagságukból, ami azt eredményezheti, hogy a gerincoszlopban összenyomódás következik be. Ez csökkentheti a testmagasságot, mivel a csigolyák közötti távolság csökken.

 

Gyakori csonttörések: A csontritkulás miatt a csontok törékenyebbek és könnyebben törhetnek. Ezért azok, akik szenvednek ebben a betegségben, nagyobb eséllyel tapasztalhatnak csonttöréseket, különösen a csípő, csukló és gerinc környékén.

 

Hátfájás: A csontritkulás miatt a gerinc csontjainak sűrűsége csökkenhet, ami a gerincoszlop deformációját és instabilitását eredményezheti. Ez igen gyakran hátfájdalommal járhat.

 

Meggyengült fogazat: Az állkapocs csontja is érintett lehet a csontritkulásban, ami a fogak gyengüléséhez és elvesztéséhez vezethet.

 

Mindemellett fontos azonban azt is megemlíteni, hogy a csontritkulás a korai stádiumban igen gyakran csak enyhe tüneteket produkálhat. Ennek köszönhetően könnyedén elsiklathat felette a figyelmünk.

Emiatt 50 év felett, valamint örökletes hajlamok, vagy egyéb kockázati tényezők mellett erre különösen fontos odafigyelni!

A csontritkulás kockázati tényezői a következők lehetnek:

Életkor: Az életkor előrehaladtával a csontritkulás kockázata nő. Az idősebb emberek, különösen az 50 év felettiek, nagyobb veszélynek vannak kitéve a csontritkulás kialakulása esetében.

 

Csökkent kalcium- és D-vitamin-bevitel: A kalcium és a D-vitamin fontos tápanyagok a csontok egészségéhez. A csökkent kalcium- és D-vitamin-bevitel, például az alacsony tejtermékfogyasztás vagy a kevés napfényen töltött idő mind növelheti a csontritkulás kockázatát.

 

Családi anamnézis: Ha a családban már előfordult csontritkulás, akkor az egyéneknek nagyobb az esélye annak kialakulására. A genetikai hajlam szerepet játszhat a csontritkulás kockázatának öröklődésében.

 

Inaktív életmód: A fizikai inaktivitás, például az ülő életmód vagy a mozgás hiánya, növelheti a csontritkulás kockázatát. A csontok az aktivitás és a terhelés hatására erősödnek, ezért a mozgásszegény életmód csökkentheti a csontsűrűséget.

 

Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás: A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is növelheti a csontritkulás kockázatát. A dohányzás csökkenti a csontsűrűséget, míg a túlzott alkohol fogyasztása károsíthatja a csontok egészségét.

Csuklófájdalom egy idősebb nőnél

 

Tartalomhoz tartozó címkék: csontritkulás csontritkulás tünetei