Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az autoimmun betegségekről általánosan

2023. 11. 16. 09:34:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az autoimmunitás olyan állapot, amikor a test immunrendszere tévesen idegen testekként azonosítja a saját szerveket és szöveteket, és támadja meg azokat.

 

Az immunrendszer normálisan azonosítja és elpusztítja a külső kórokozókat, például baktériumokat, vírusokat és egyéb potenciális veszélyforrásokat, hogy megvédje a szervezetet a fertőzésektől és más betegségektől.

Az autoimmun betegségek során azonban ez a rendszer hibásan saját szerveket és szöveteket kezdi támadni. Az autoimmun betegségeknek számos különböző típusa van, és mindegyiknek sajátos jellemzői és hatásai vannak.

 

Néhány példa az autoimmun betegségekre:

  1. Rheumatoid arthritis: Az immunrendszer a saját ízületeket támadja meg, ami gyulladást és fájdalmat okoz.

  2. Lupus: Az immunrendszer a saját sejteket és szöveteket károsítja, beleértve a bőrt, az ízületeket, a veséket és más szerveket.

  3. Cöliákia: Az immunrendszer a glutént tartalmazó élelmiszereket félreismeri, és támadja a vékonybél nyálkahártyáját.

  4. Autoimmun pajzsmirigybetegségek (például Basedow-kór vagy Hashimoto-thireoiditis): Az immunrendszer a pajzsmirigy működését zavarja, ami túlműködést vagy alulműködést eredményezhet.

 

Az autoimmunitás pontos okai nem mindig ismertek, de genetikai tényezők és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a kialakulásában.

Az autoimmun betegségek gyakran krónikusak és hosszú távú kezelést igényelnek, mivel jelenleg nincs teljes gyógyításuk. A kezelés általában az immunrendszer működésének szabályozására vagy gátlására irányul, hogy csökkentse a gyulladást és a szervek károsodását.

Az autoimmunitás egy bonyolult folyamat, amely magában foglalja az immunrendszer sejtek, antitestek és citokinek közötti kommunikációt. Az autoimmun válasz során az immunrendszer megtámadja a saját sejteket vagy szöveteket, és ez vezethet számos kóros tünet kialakulásához.

Az autoimmun betegségek kezelése általában immunmoduláló gyógyszerek alkalmazását jelenti, amelyek célja az immunrendszer szabályozása és az autoimmun válasz csökkentése.

Az autoimmun betegségekről általánosan

 

Tartalomhoz tartozó címkék: autoimmun betegség