Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Epekövek és epehólyag problémák

2023. 11. 17. 14:40:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az epekövek olyan kemény, kicsi kövek, amelyek az epehólyagban vagy az epevezetékekben képződnek.

Az epe az emésztőrendszer fontos része, melyet a máj termel, majd az epehólyagban tárol. Az epe segít az emésztésben, mivel emulgeálja a zsírokat, segítve azok lebontását a bélrendszerben.

 

Az epekövek képződése a következőképpen zajlik:

  1. Koleszterin és epefesték: Az epe koleszterint és epefestéket is tartalmaz. Amikor az epében a koleszterin vagy az epefestékek aránya megnő, akkor ezek kicsapódhatnak kőként.

  2. Koleszterinkristályok keletkezése: A koleszterin kicsapódik kristályok formájában az epehólyagban vagy az epevezetékekben, ha az epében a koleszterin koncentrációja túl magas.

  3. Kőképződés: A koleszterinkristályok tovább nőnek, és idővel kővé alakulnak át. Az epekő lehet koleszterinkő (koleszterinből), pigmentkő (epefestékből), vagy keverékkő, ami mindkét anyagból kialakul.

Az epekövek lehetnek kicsik és észrevétlenek, vagy nagyok és potenciálisan okozhatnak problémákat. A kőképződést különböző tényezők befolyásolhatják, például az epe összetétele, az epehólyag működése, az étrend és az öröklött hajlam is szerepet játszhat.

Az epekövek okozhatnak fájdalmat és gyulladást az epehólyagban vagy az epevezetékekben, valamint súlyos esetekben akár az epevezetékek elzáródását is okozhatják, ami sárgaságot és más súlyos tüneteket okozhat.

Az epegörcs olyan jellegzetes fájdalomérzés, amely az epehólyagban lévő epekő mozgásának vagy elakadásának következménye.

 

Az epegörcs tünetei általában a következők:

  1. Súlyos fájdalom: Az epegörcs általában hirtelen és súlyos fájdalommal jár, amely a jobb felső hasi területen, az epehólyag közelében jelentkezik. A fájdalom lehet görcsös vagy szúró jellegű, és lehet, hogy a hátba vagy a jobb vállba is kisugározhat.

  2. Fájdalom társított tünetek: A fájdalom gyakran hányingerrel, hányással, puffadással és székrekedéssel is társulhat.

  3. Fájdalomtartam: Az epegörcs fájdalma általában hirtelen kezdődik és általában 15 perc és néhány óra közötti időtartamig tart, de néhány esetben hosszabb is lehet.

Az epekő okozta epegörcs akkor fordul elő, amikor egy epekövet az epehólyag nyakában vagy az epevezetékekben egy rövid ideig elzár, majd hirtelen felszabadul. Ez az elzáródás és felszabadulás okozza a jellegzetes fájdalmat és tüneteket.

 

Az epekő kezelési lehetőségei a következők:

  1. Diétás változtatások: Bizonyos ételek és italok fogyasztásának korlátozása segíthet csökkenteni az epegörcs kockázatát. Például zsíros, fűszeres ételek, alkohol és koffein fogyasztásának mérséklése ajánlott.

  2. Fájdalomkezelés: Az epegörcs során jelentkező fájdalmat enyhe fájdalomcsillapítók, alkalmazásával lehet enyhíteni.

  3. Epekövek eltávolítása: Ha az epegörcs gyakran vagy súlyosan jelentkezik, és az epekövek okozzák, az orvosok általában azt javasolják, hogy távolítsák el az epehólyagot sebészeti úton, egy eljárás nevű epehólyag-eltávolítás (cholecystectomy) során. Ez az eljárás általában hatékony és biztonságos megoldás az epegörcs és az epekövek okozta problémákra.

 

Epekövek és epehólyag problémák

Tartalomhoz tartozó címkék: epe epebetegség epegörcs