Menü

Ilyen egyszerű a hibiszkusz tea elkészítése

Sági Zsolt - HillVital
2019. 09. 26. 12:33:00

A hibiszkusz tea elkészítése nem bonyolultabb, mint bármely más teáé.

Hozzávalók:

  • 4 bögre tiszta víz
  • fél pohár szárított hibiszkusz virág
  • egy evőkanál méz
  • néhány gerezd lime
  • friss mentalevél

Elkészítés:
 

Forraljuk fel a víz felét egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a szárított virágot és vegyük le a lángot. Ezt követően addig áztassuk, amíg a színe szinte sötétpiros nem lesz. Ezt követően adjuk hozzá a maradék 2 bögre vizet, majd ha hűlt valamennyi, akkor adjuk hozzá a mézet. Ezután öntsük ki, majd ízesítsük lime gerezdekkel és menta levéllel.
 

A hibiszkusz jótékony hatásai
 

Segít a vérnyomás szabályozásában: Egy 2008-ban végzett kutatás bizonyította, hogy a hibiszkusz tea csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél.  A kísérlet során néhány héten keresztül hibiszkusz teát fogyasztottak, naponta három alkalommal. Ezt követően a vizsgált betegeknél a vérnyomás 10 ponttal csökkent.
 

Csökkenti a koleszterinszintet: Mivel antioxidáns hatással rendelkezik, segít az LDL szint alacsonyan tartásában.
 

Védi a májat: A benne megtalálható antioxidánsoknak köszönhetően a hibiszkusz tea segít a májbetegségek kezelésében.
 

Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik: Mivel a hibiszkusz tea remek C-vitamin forrás, ezért fokozza az immunrendszer működését, valamint ellenállóbbá teszi a szervezetet. Gyulladáscsökkentő hatása miatt képes megakadályozni a baktériumok okozta fertőzés kialakulását.
 

Enyhíti a menstruáció okozta görcsöket: Segít helyreállítani a szervezetben a hormonháztartást, csökkenti a menstruáció okozta fájdalmakat, valamint a vele járó kellemetlen tüneteket is, mint például depresszió, túlevés, vagy hangulatingadozás.
 

Antidepresszáns hatással rendelkezik: A hibiszkusz tea rendszeres fogyasztása nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a szorongást valamint a depressziót és segít a harmonikus hangulat megteremtésében.
 

Rövid leírása

A hibiszkusz egy kétszikű, zárvatermő, csészeleveles, mályvafélék családjába tartozó virág. Ázsiából származik.
 

Gyűjtése

Annak érdekében, hogy a növény a lehető legmagasabb koncentrációban tartalmazza a tápanyagokat, a virágzás petefészke után a hatodik, maximum a hetedik napon kell gyűjteni. Ez nem csak a virágzatára, hanem a gyökérrendszerére is egyaránt igaz.

Ez követően az alapanyagokat megszárítjuk. Azonban ennek fontosa szabályai vannak, mint például az, hogy sötét, hűvös helyen kell szárítani, anélkül, hogy napfény érné. Ezen kívül az is fontos, hogy száradás közben többször fordítsuk meg, hogy ne rothadjon be. Ha megszáradtak, akkor javasolt valamilyen üveg edénybe, vagy kartondobozba tárolni.
 

Mikor nem tanácsos fogyasztani?

A hibiszkusz tea ellenjavallatai elsősorban az allergiás reakciók, amelyeket az egyes hatóanyagok, összetevők egyéni intoleranciája okozhat.

Továbbá nem használható emésztőrendszeri szervek olyan betegségeiben, mint a gyomorhurut, fekély, és a hasnyálmirigy-gyulladás.

Terhesség esetén valamint a szoptatás ideje alatt szintén kerülendő a fogyasztása, ugyanis a növény segít a menstruáció növelésében.
 

A hibiszkusz tea elkészítése

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!