Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A túlerőltetés okozta gyakori panaszok

2023. 06. 13. 12:11:00 hillvital.hu

Akár egy túl erős ütés, sérülés vagy egy megerőltetett gyakorlat is okozhatja az izmok túlerőltetését.
 

Ezek a károsodások lehetnek fájdalmasak de általában ártalmatlanok és nem szoktak sokáig tartani. 
 

Egy ilyen túlerőltetés akármilyen korban előfordulhat, a leggyakoribb bántalom általában az inak begyulladása akár a bokában és a csuklóban. 
 

Arra oda kell figyelned, hogy ha a tevékenységet folytatod ami a túlerőltetést okozza, akkor csak további károsodást okozol magadnak. 
 

Az izom megerőltetés tünetei között igen gyakori a zsibbadás és a zsibbadásérzet.
 

Ha pihenteted a károsodott, fájdalmas vagy gyulladt testrészt, akkor javulni fog a helyzet. Ilyenkor általában fájdalomcsillapító gyógyszereket szoktak felírni, de mi inkább a gyógynövényes balzsamokat ajánljuk, ugyanis azok is képesek levinni a gyulladást és fájdalmat is enyhíthetik. A túlerőltetett izom kezelése még történhet borogatással is, de a legajánlottabb az említett pihentetés, mivel az esetek legtöbb részében elmúlik magától is.
 

Az izom túlerőltetés  a test bármely részét érintheti, melyet ha elhanyagolnak akkor más problémák is kialakulhatnak.

A megerőltetés miatt kialakulhat teniszkönyök is amit okozhat a fizikai erőltetés nem csupán a tenisz. Az inak ilyenkor megfeszülnek és begyulladnak. Azoknál gyakori még a teniszkönyök akik fizikai munkát végeznek és folyamatosan fogják a szerszámokat. Itt azonban nem csak a könyökből származó feszült vagy gyulladt inak okozhatnak hasonló problémát. A csukló és a nyak esetében szintén fenn áll ugyanez a probléma, amely bizsergéssel, zsibbadással jelentkezik a karban. A csukló megerőltetése létrejöhet valamilyen fizikai aktivitás miatt is mint a sport vagy munka.

A befagyott váll oka lehet a vállízületi tok begyulladása vagy zsugorodása, éppen ezért a váll merev lesz és fájni fog. Ebben az esetben a vállat állandóan mozgatni kell, és így nem fog úgymond „befagyni”. Laza gyakorlatokkal kell hozzájárulni, hogy a váll kilazuljon.

 

A túlerőltetés okozhat íngyulladást is. Ezt tendinitisznek is szokás nevezni. Ilyenkor a fájdalom megakadályozza az az érintett ízületek mozgását. 

Az ún. pattanó ujj is kialakulhat ami során az inak nagyon súlyosan begyulladnak és nagyon könnyen elszakadhatnak, ilyenkor már sebészeti beavatkozásra van szükség. Sok pihentetéssel és gyógynövényes balzsammal könnyedén gyógyítható, rosszabb esetben szteroid injekciót adnak.  

Izomfájdalom a combban.