Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hátizomgörcs gyakori okai

2023. 06. 12. 17:17:00 hillvital.hu

Nagyon sokan küzdenek gyakran vagy csak alkalmanként izomgörcsökkel a hátban vagy akármelyik testrészben. Az izomgörcs egyetlen vagy több izomnak a hirtelen összehúzódása.
 

Általában nem szokott komoly következménnyel járni, viszont nagyon fájdalmas szokott lenni. Ez sajnos ideiglenesen képes meggátolni, hogy az érintett izmok működjenek, vagyis nem vagy képes használni addig.
 

Ha hosszan végzel egy fizikai munkát vagy sokáig edzel, legfőképpen kánikulában, akkor az sok esetben izomgörcshöz vezethet. Vannak egyes gyógyszerek és betegségek is amelyek izomgörcsöt okozhatnak.
 

Az izomgörcs a leggyakrabban a lábizmokban, legkülönösebben a lábikrákban alakulhat ki. 

Izomgörcs a hátban is létrejöhet ami szintén igen kellemetlen tud lenni. Az egyik tünete lehet a hirtelen jött nagyon éles fájdalom. Amikor az izom megerőltetődik, akkor alakul ki az izomhúzódás. Akár egy tartósan fennálló kényelmetlen testhelyzet is okozhat izomgörcsöt.
 

 

Okozhatja még a rossz vérkeringés, vagy elégtelen vérellátás ha a lábadban alakul a görcs. Egy nem megfelelő bemelegítés edzés előtt. Lehet érdekes, de a fizikai munka előtt is érdemes nyújtani, hogy ne alakuljon ki az izomgörcs. Amikor az izmokat túlerőlteted, vagy akár egy idegösszenyomás van a háton vagy a nyakon. Akár kálium, kalcium és magnéziumhiány esetén is kialakulhat. Tehát érdemes a multivitaminok szedése.

Persze az egész probléma megelőzhető könnyedén.

 

Megfelelő testtartás: Ügyelj a helyes testtartásra, különösen akkor, ha hosszú ideig ülsz vagy állsz. Ülve arra figyelj, hogy a hátadat támaszd meg, állva pedig arra, hogy a súlyt egyenletesen oszd el a lábaid között.

 

Rendszeres testmozgás: Fontos, hogy rendszeresen végezz erősítő és nyújtó gyakorlatokat, amelyek megerősítik a hátizmokat és megelőzik a görcsök kialakulását. Javasolt a hát- és gerinctorna, valamint a jóga.

 

Stresszkezelés: A stressz hozzájárulhat a hátizomgörcsök kialakulásához. Próbálj meg stresszcsökkentő technikákat alkalmazni, például meditáció, légzésgyakorlatok, masszázs vagy relaxációs technikák.

 

Megfelelő testhelyzet alváskor: Ügyelj arra, hogy alváskor megfelelő testhelyzetben legyél, amely támogatja a gerinc természetes görbületeit. 

 

Meleg vagy hideg kezelés: Ha hátizomgörcsöd van, alkalmazhatsz hőt vagy hideget a fájdalmas területen. Ez segíthet enyhíteni a görcsöt és a fájdalmat. Használj meleg zuhanyt, meleg borogatást vagy jégpakolást a fájdalmas területre


De mit is tehetsz ha már bekövetkezett a baj?

Érdemes használnod gyógynövényes balzsamokat, a masszázs is sokat segíthet vagy egy meleg borogatás is.

Izomgörcs a hátban