Mi a különbség a mandarin és a klementin között?
Gyorsan összefoglalva: a mag nélküli mandarin NEM mandarin, hanem az a klementin!
Ez a különbség a klementin és a mandarin között.
Mandarin vagy klementin? Sokan kíváncsiak arra, hogy mi is lehet kettejük között a különbség. Több vélemény azt támasztja alá, hogy a klementin a narancs és a mandarin keresztezéséből jött létre. A klementin mandarin különbség nem annyira szembeötlő, ugyanis első ránézésre teljesen megegyeznek, azonban több a különbség köztük mint gondolnád.
Édesebb, mint a narancs és a mandarin. A nagysága a mandarinhoz hasonlít, és nincs benne mag vagy csak 2 db, vékony héja könnyen lehámozható. A gerezdek könnyen szétszedhetők.
A mandarin a Fülöp-szigetekről és Délkelet-Ázsiából származik.
Főleg a keleti országokban termesztik, de a trópusokon is termesztik.
A narancs Ázsia trópusi részéről származik. Már nagyon régóta termesztik. Annyi az egyetlen hasonlóság a mandarin és a narancs között, hogy mindkettő citrusféle. Az ízük és az illatuk is nagyon eltérő.
Termési ideje viszonylag rövid, és terméshozama is sokkal alacsonyabb, mint a mandariné.
Ezért nem készítenek belőle gyümölcslevet, a termést nyers fogyasztásra szánják. A gyümölcs nem képes utánérésre, ezért éretten kell szedni, rajta hagyva egy levélpárt.
A mandarin könnyen pucolható, lúgosító hatással rendelkezik, erős antioxidáns valamint magas a bioflavonoid tartalma is. Már a népi gyógyászat is nagyon jól ismerte, lázas betegeknek ajánlották akiket óv a kiszáradástól. Köhögés és hurut esetén is rendkívül hatásos a mandarin. Erősen köptető hatása van.
Az ásványi anyagok miatt erősíti az immunrendszert és vitalizál is.
Található benne A-vitamin is ami gyulladáscsökkentő. Mivel magas a rosttartalma a mandarinnak, ezért jó az emésztésre, tisztítja a májat és hasmenés ellen is ajánlott. Tudni kell a mandarinról, hogy csökkenti a koleszterin szintet valamint támogatja az erek és a vénák jó működését. Segít meggátolni a vérrögképződést és a szívműködést is segíti. Nagyszerű baktérium és vírusölő hatása van. A mandarin héjából kiváló májtisztító főzet készíthető.
A klementin gyümölcs C-vitamin-tartalma magas, de található benne B6-vitamin is. Tehát a klementin vitamin tartalma miatt igencsak ajánlott.
Ásványi anyagok közül a kálium-tartalma jelentős, de kalcium, magnézium és minimális vas is van benne.
Kézzel kell szedni, mert kötelező egy levélpárt hagyni a gyümölcsön, ami frissességének bizonyítéka, hiszen leszedés után pár nappal ezek elhervadnak. Vásárlói szempontból előny, hogy nem képes utánérésre, tehát csak érett állapotában szedhető. Nincs magja (max. 2), a gerezdek könnyen szétszedhetők, lédúsabb, édesebb, mint a sima mandarin.
Legjobb úgy fogyasztani, hogy meghámozzuk gerezdekre szedjük és fél órára a fagyasztóba tesszük. Ez az idő pont elegendő arra, hogy a gerezdek külseje megfagyjon, de a belső része nem, így jó hideg, lédús roppanós csemegét kapunk.
Akkor klementin vagy mandarin, melyiket érdemes választani?
Ez egyénileg változó, szubjektív dolog. A különbségekkel leginkább azért érdemes tisztában lenni, hogy könnyebb legyen őket felismerni.
Bal oldalon a klementin, jobb oldalon pedig a mandarin látható.