Nézzük is rögtön a hozzávalókat a karácsonyi keksz recepthez:
- 75 g vaj
- 1 db tojás
- 125 g búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 1,5 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
- 50 g porcukor
Ennyi hozzávaló körülbelül 15 darabhoz elegendő. Az elkészítési idő pedig kb. 2.5 óra.
A karácsonyi vajas keksz recept egy tökéletes karácsonyi választás, ami egy forró teával esetleg kakaóval kiváló.
Nézzük is az elkészítését:
Verd habosra a vajat a cukorral, és keverd hozzá a tojást. Keverd el a lisztet a fűszerekkel, a sóval és a sütőporral, ezután add hozzá a vajas részéhez, és gyúrj belőle tésztát. A tésztát rakd a hűtőbe kb. 2 órára. Lisztezett nyújtódeszkán kb.1.5-2 mm vékonyságú téglalap alakúvá nyújtsd a tésztát, és csíkozd széles metélt nagyságú sávokban. A csíkok egyik felét rakd félre, a másik felét pedig hajtsd vissza a felénél. Helyezd keresztbe egy tésztacsík sávot, majd hajtsd rá vissza az előzőleg félig felhajtott tésztacsíkokat.
Az eddig érintetlen sávot hajtsd le, és erre helyezz újabb csíkot keresztben. Végig kell fonni ezután. Ha mindkét oldalon befejezted a fonást, akkor egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral vágd ki korongokat a tésztából, és ezeket helyezd egy 175 fokos sütőbe. Kb. 12-14 perc alatt meg is sül. Ajánlott kakaóval vagy teával fogyasztani.