Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nagyon finom püspökkenyér recept - Így készítsd el!

2022. 11. 13. 11:51:00 hillvital.hu

Ha szeretsz sütni, akkor most bemutatunk egy receptet mellyel a püspökkenyér egyszerűen elkészíthető. 

A püspökkenyér egy hagyományos magyar sütemény, ami a karácsonyi sütemények közé sorolható. A tésztája búzalisztből, élesztőből, tojásból, cukorból, sóból és tejből készül, és a tetejére máz kerül. A máz általában fehér, de lehet sárga, piros vagy zöld is. A püspökkenyér egy magas, csúcsos sütemény, amely a püspök süvegéhez hasonlított. A püspökkenyeret a püspökök és a papok fogyasztották, és a karácsonyi ünnepek egyik legfontosabb süteménye volt.

A püspökkenyér története a középkorig nyúlik vissza. Akkoriban a püspökök és a papok nagy tiszteletben álltak, és a püspökkenyér egy módja volt annak, hogy kifejezzék a tiszteletüket. A püspökkenyér egyben egy jelképes sütemény is volt, amely a karácsonyi ünnepeket idézte. A püspökkenyér tetején lévő csúcs a Betlehem csillagára utal, a máz pedig a karácsonyi ünnepeket jelképező színekre.
 

A püspökkenyér ma is népszerű sütemény Magyarországon. Karácsonykor minden családban készítenek püspökkenyeret, és a sütemény a karácsonyi ünnepek egyik legfontosabb eleme. Nagyszerű karácsonyi receptek vannak még de most a püspökkenyérről lesz szó.
 

Nézzük is ezt a nagyszerű püspökkenyér receptet

 

Vegyünk elő egy szép formájú üveget, és helyezzük egymásra rétegelve a következőket:
(3 rétegre osztjuk a süteményt)

 

1. réteg:
- 10 dkg kristálycukor
- 8 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál szárított citromhéj

 

2. réteg:
- 10-15 dkg kandírozott gyümölcs
- 10 dkg dió (összevágott)
- 1 kávéskanál liszt

 

3. réteg:
- 10 dkg kockára vágott csokoládé

Elkészítése: Az első és a második réteg hozzávalóit keverjük össze, majd ezután a fenti sorrend alapján helyezzük el az üvegben. Melegítsük fel a sütőt 165 fokra. Öntsük az üveg tartalmát egy tálba, és tegyünk bele 4 felvert tojást és 20 dkg margarint vagy vajat. Sütőpapírral béleljünk ki egy sütőformát, öntsük bele a masszát, és 165 fokon süssük 50-60 percig. Amikor kész, akkor fordítsuk ki a formából, és húzzuk le róla a sütőpapírt.
 

A püspökkenyér készítése.

Tartalomhoz tartozó címkék: püspökkenyér ⤷Receptek