Barion Pixel
Menü

A térdtől lefelé lévő lábfájás okai

Sági Zsolt - HillVital
2020. 02. 26. 09:48:00

Lábfájdalom szinte minden ember életében jelentkezett már.

Fáj a lábam térdtől lefelé. A kor előrehaladtával nem csak halljuk de gyakran tapasztaljuk is ezt. Mi lehet ennek az oka? Mégis mitől fáj a lábam?
 

A leggyakoribb és egyben a leghamarabb múló lábfájdalom oka az izmokban keresendő.

A térd alatti lábfájdalom kiváltó okai között gyakran megtalálható az izomláz, húzódás vagy akár zúzódás is. Szerencsére a legtöbb esetben ezek különösebb, komolyabb kezelést nem igényelnek. Természetesen gyógyulást segítő krémek alkalmazhatóak.
 

Mitől fájnak a lábaim? Abban az esetben ha a lábfájdalom térdtől lefelé jelentkezik, akkor ezt a legtöbbször az alábbi problémák okozzák:
 


Ízületi, gyulladásos-kopásos betegségek:

Sajog a lábam! Ha a sajogást érzed lehet egyszerű ízületi fájdalom is. A reumás lábfájdalom leggyakrabban magában a térdben, valamint a boka és lábfej környékén jelentkezik. A nagyobb igénybevételnek köszönhetően jelentkezik. Kiváltó oka lehet a megerőltető fizikai munka, a kor, valamint betegség is előidézheti. Mind a három esetben csökken az ízületi folyadék mennyisége. Ennek köszönhetően a csonton kinövések keletkezhetnek, sérülhet az ízületi tok, valamint gyulladásos folyamatok is megindulhatnak. 
 

Érszűkület:

A lábikrafájdalom igen gyakori kiváltó oka az érszűkület. Az érszűkület első tünete maga a lábikrafájdalom. Szűkült verőér esetén a verőérbe nem tud megfelelő mennyiségű vér a lábizomba szállítódni. Ilyenkor oxigénhiányos állapot lép fel és a szervezet ezt fájdalommal jelzi. Ennek a problémának igen gyakori tünete, hogy 50-100 méter megtétele után a lábikra elkezd fájni, amely megálláskor csökken, valamint teljesen megszűnik. Ezt követően újabb 50-100 méter után a fájdalom ismét jelentkezik. További jellemzője a hideg végtagok.
 

Visszér-tágulat:

A lábfájás térdtől lefelé igen gyakori visszeres problémák esetén. Ez szintén egy keringési probléma, amely könnyed térd alatti fájdalmat okozhat. Az érszűkülettel ellentétben, itt nem az oda, hanem a visszajuttatott vér mennyiségével van probléma. A visszeres lábra jellemző a sok állás, ülés után, éjszaka jelentkező feszülő érzés. A láb ilyenkor a vissza nem szállított folyadék miatt gyakran meg is dagad. Jellemző rá az éjszakai lábgörcs. Egyes esetekben megjelenhetnek kitüremkedő kacskaringós visszerek is. Leggyakrabban a 30 éves kor, valamint szülés után jellemző. Az állandó ülő, illetve álló munka szintén elősegíti a kialakulását. A visszeres probléma az alsó lábszár fájdalom egyik igen gyakori oka.
 

Isiász:

Miért fáj a lábam? Az isiász nevű betegség is állhat a fájdalom mögött! Az isiász a hát alsó részén lévő idegkárosodás miatt alakul ki, melynek tünete a lábfájdalom, valamint a láb és a lábfej merevsége és gyengesége is lehet.

Tehát ha azt érzed, hogy „térdtől lefelé fáj a lábam”, akkor a fentebb említett problémákra kell gondolnod. De nem kell megijedned, mert van megoldás mindenre.
 

Fáj a lábam térdtől lefelé

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 
Tartalomhoz tartozó címkék: láb lábfájás lábfájdalom

Keresés