Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Lábzsibbadás: okok és természetes kezelése

2023. 06. 15. 09:11:00 hillvital.hu

A lábzsibbadás lehetséges okai és természetes kezelése. A lábzsibbadásnak számos oka lehet azonban mi most a leggyakoribbakat fogjuk neked bemutatni. Ez is elég sokféle ok amelyek felelős lehet a lábzsibbadásért.

 


Nézzük is melyek ezek a gyakori okok:

 

-          Isiász

-          Bőrérzékelészavar

-          Műtét

-          Terhesség

-          Cukorbetegség

-          Perifériás artériás betegség

-          Sclerosis multiplex

 

Isiász vagyis az ülőideg miatti zsibbadás:

Az ülőideg egy hosszú, alsóvégtagi ideg. Ez a derékból indul ki, aztán a csípőn és a fenéken keresztül jut el a lábakba. Amikor becsípődik ez az ülőideg azt nevezik isiásznak.

Az egyik jellemzője az isiásznak, hogy csak a test egyik oldalán szokott jelentkezni erős zsibbadás formában. Azoknál áll fenn a veszélye akik sokat ülnek, valamint túlsúllyal küzdenek valamint idősebbek is. Több tünete is lehet még az isiásznak. Lehet derékfájás, erős fájdalom a láb hátsó részén, izomgyengeség a lábban és lábbizsergés. Ha enyhébb, akkor az isiász magától is képes elmúlni. Azonban ha a tünetek tovább tartanak mint 1 hét, akkor érdemes az orvosi vizsgálat.
 

Bőrérzékelészavar:

A bőrérzékelészavart más néven paraesthesia-nak nevezik. Akkor alakul ki, ha túl hosszú ideig ül valaki vagy sokáig tartja keresztben a lábát. Ekkor a lábakra nyomás helyezkedik és emiatt jön létre a zsibbadó érzés. A bőrérzékelészavar általában hamar el szokott múlni, ha megszűnik az ideget nyomó helyzet.
 

Lábzsibbadás terhesen:

Terhesség alatt több probléma is lehet azonban lehet sokan nem tudják, hogy az egyik tünet lehet a lábzsibbadás is. A zsibbadás csak a terhesség utolsó hónapjaiban szokott megjelenni. Ezek a tünetek általában éjjel jelentkeznek és egyes mozdulatok hatására alakulnak ki. A zsibbadás mellett jelentkezhet még érzékvesztés, bizsergés és égető érzés is. A terhesség alatti lábzsibbadást a hormonális változások szokták okozni.
 

Műtét miatti lábzsibbadás:

Egy nagyobb műtét után mint egy csípőprotézis beültetést vagy akár egy keresztszalagműtét során könnyedén kialakulhat zsibbadás és érzékvesztés is a műtét miatt. Ennek az lehet az oka, hogy a műtét során egyes idegek megnyúlhatnak vagy akár meg is nyomódhatnak. De akár a műtét utáni gyulladás is okozhatja a zsibbadást.
 

Cukorbetegség:

A tartósan magas vércukorszint nagyon károsítja a test idegeit és így zsibbadás alakulhat ki. Nagyon gyakori eset a lábfej és a lábak idegeinek károsodása. Az lehet még a jellemző, hogy nem csupán a lábakban hanem a karokban is jelentkezhet a zsibbadás és éjszaka súlyosabbak lehetnek a tünetek. A cukorbetegség kezelése szakorvos feladata, ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni ha észleled a tüneteket.
 

Perifériás artériás betegség:

Az is előfordulhat, hogy a láb artériái egy gyulladás vagy egy sérülés miatt beszűkülnek és így nem tud elegendő vér jutni a lábakba. Ezt szokták nevezni perifériás artériás betegségnek aminek az egyik gyakori tünete a lábzsibbadás.

A betegség kialakulásának több oka is lehet. Mégpedig a dohányzás, túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint is.

Sok esetben egy kis pihentetés hatására elmúlnak a zsibbadások. Ha a lábzsibbadás mellett izomgörcsöt, izomfáradtságot és lábfájdalmat is észlelsz járás közben, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod.
 

Sclerosis multiplex:

Érdemes tudni, hogy a kezdődő sclerosis multiplexnek az első tünete a lábzsibbadás szokott lenni. Ez egy elég ritka ámde komoly betegség ami a központi idegrendszert támadja meg. Jelenleg sajnos nem gyógyítható, viszont kezelni lehet. Azonban ez csak nagyon ritka oka a lábzsibbadásnak. Csak akkor érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a zsibbadás mellett még észlelsz kimerültséget, izomgörcsöket, izommerevséget, szédülést, látászavart és hangulatingadozást is.
 

És most nézzük hogyan is lehet kezelni!
 

A fizikoterápia is nagyszerű lehet a tartós lábzsibbadásra. Ennek az a célja, hogy gyógyszerek nélkül elektromos hullámok segítségével enyhítse a problémát.

A lábzsibbadás kezelésében nagy szerepet játszhat még a gyógytorna is. Ez akkor szükséges ha valamilyen tartáshiba vagy sérülés miatt jön létre a zsibbadás. Ezeket helyes nyújtással és mozgással könnyedén lehet kezelni.

Nagyszerű lehet még a természet ereje is. Gyógynövényes balzsam használata is ajánlott, mivel akár ez is segíthet a megszüntetésben vagy a csökkentésben. Mi a Maximum balzsamot ajánljuk neked erre az esetre.  

 

A lábzsibbadás okai és kezelése.