Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Lapocka fájdalom? Ezek is okozhatják!

2023. 06. 15. 09:21:00 hillvital.hu

Lapocka fájdalom? Mégis mi okozza a tüneteket?
 

Azt tudnod kell, hogy a vállízület mozgásai nagyon összetettek, a gömbízület akár 360 fokos körmozgást is képes lehetővé tenni.

A vállmozgató izmok a fő stabilizáló tényezők szoktak lenni, de a szalagoknak és az inaknak is nagy szerepük van, hogy minél jobban bírják az ízületek a strapát. 

A vállízület merevség és a lapocka körüli fájdalomnak több oka is lehet. A helytelen testtartás miatt valamint a mozgásszegény életmód és a stressz miatt a lapockát körülvevő izomcsoportok megrövidülhetnek vagy akár a lapocka izmai is megsérülhetnek ha sok fizikai munkát végzel vagy sportolsz. 

Ebben az esetben az izomrostok hajlamosak lehetnek, túl nagy  erőteljes nyomást produkálni, azért hogy kiegyenlítsék az izomrendszerben kialakult aszimmetriát.

Gyakran előfordulhat, hogy az idegbecsípődik és a fájdalom miatt az egész vállízület és a lapocka mozgatása is beszűkül. A fej jobbra és balra fordítása is nehézkes lehet, a karok felemelése is képes minimálisra csökkenni valamint a váll mozgatására fájdalom alakulhat ki.

 


A lapocka alatti izom görcsös letapadása is okozhatja a fájdalmat
, illetve kialakulhat még nehézlégzés, szívritmuszavar és hőhullámok is. A lapocka izomletapadás a modern kori életvitel egy igen gyakori velejárója. Ez alatt azt kell érteni, hogy a legtöbb esetben az izomletapadás lapocka környékén a sok egyoldalú, berögzült mozgás, cipekedés, illetve igen gyakran a stressz miatt alakul ki. A lapockák körüli izmok szerepet játszanak a vállak a lapockák mozgatásában. Nagyon sok feladatot látnak el ezek az izmok. A legalapvetőbb mozdulatokhoz is hozzájárulnak. Az izomrostok nagyon könnyedén megsérülnek, de viszont képesek gyorsan regenerálódni. Ez a folyamat sajnos hegesedéssel jár. Egy kisebb izomszakadás is nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. A legtöbb esetben helyi panasszal, mint nyak-, hát-, váll-, és karfájdalommal jár.

A hátizom is sok esetben megsérülhet. A letapadt hátizom tünetei is hasonlók mint a lapockánál. Első sorban hátfájással jár, valamint zsibbadással és érzéskieséssel is.

Egy gyógymasszázs nagyon segít a gyógyításban, mivel ilyenkor a gyenge és túlfeszített izmokra fejtenek ki nyomást az ujjakkal.

Akkor is kialakulhat a fájdalom ha nem veszed figyelembe a fizikai teljesítőképességeid határait. A terhelést csak apránként emeld akármit is csinálsz, így nem fogsz lesérülni.

Pszichés problémák is hozzájárulnak a lapocka fájdalom vagy akármilyen fizikai fájdalom kialakulásához. Próbáld meg legyőzni a stresszt illetve ne rágódj a múlton vagy egy rossz emléken.

A gyógynövények sokat segíthetnek a fent említett masszázzsal együtt.  

 

Lapocka izomletapadás