A magas vércukorszint súlyos veszélyei
A magas vércukorszint súlyos veszélyeiről lesz szó. Korábban már kifejtettük a kétféle cukorbetegség (1-es és 2-es típusú) veszélyeit.
De milyen veszélyeket rejt a magas vércukorszint?
A kezeletlen cukorbetegség miatti magas vércukorszint rövid és hosszú távon egyaránt veszélyes, különböző szövődményeket okozhat.
Melyek ezek?
Szív-és érrendszeri betegségek: A magas vércukor miatt lerakódások keletkeznek az erek belső falán, amelyek leszűkítik a vér áramlását.
Vakság: Cukorbetegség miatt nemcsak a retina károsodhat, de gyakrabban fordul elő zöld- vagy szürkehályog is.
Vesekárosodás: Káros anyagcseretermékek maradhatnak a vérben, illetve fehérje választódhat ki a vizeletbe. Veseelégtelenség is bekövetkezhet.
Idegi károsodás: A vérben feleslegben található glükóz károsítja az idegeket, idegfunkciókat. Ennek zsibbadás és az érzékelés kiesése a tünete.
Azért ne keseregjenek a cukorbetegek! Vannak természetes édesítőkkel (xilit, eritrit, stevia) készült finomságok is.
Mi a magas vércukorszint?
Akkor beszélhetünk magas vércukorszintről ha éhgyomri állapotban meghaladja a 7mm/l, illetve étkezést követően a 8mm/l értéket. Ezek az értékek időnként felléphetnek, előfordulhatnak, azonban ha ez rendszeresség válik, akkor szakorvoshoz kell fordulni vele!
A magas vércukorszint csökkentése
A vércukorszint csökkentése érdekében a legjobban bevált módszer, ha odafigyelünk, hogy mit eszünk, iszunk és mennyit mozgunk. Egyszerűen odafigyelünk az életmódunkra.Nézzük, hogy milyen ételek lehetnek a segítségünkre.
Eper: Az eper kevés cukor, de magas rost tartalommal rendelkezik. Emellett az eper sok antioxidánst is tartalmaz, amely szintán hozzájárul az egészséges vércukorszint eléréséhez. Egy tanulmány pedig azt is bebizonyította, hogy ha rostban gazdag ételekkel együtt fogyasztjuk, akkor segít abban, hogytúlságosan hírtelen emelkedjen meg a vércukorszint.
Ecet: Ha valami olyat ettünk, amit nem lett volna szabad és a magas vércukorszint azonnali csökkentése a célunk, akkor fordulhatunk az ecethet. Egy evőkanálnyi ecet már segíthet csökkenteni az erős cércukoremelő hatást. Ugyanakkor nem csak ilyenkor, hanem naponta is fogyaszthatjuk.
Fahéj: Már több kutatás is igazolta azt, hogy napi egy-két teáskanál eelfogyasztott fahéj segít megakadályozni azt, hogy a vércukorszint hirtelen megemelkedjen. Ha ezt a módszert szeretnénk hosszútávon alkalmazni, akkor arra kell figyeljünk, hogy ne cassia fajtájú legyen. Sajnos ezek hosszútávú és nagy mértékű fogyasztása káros hatással lehet.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
