Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A magas vércukorszint súlyos veszélyei

2024. 06. 12. 13:10:00 Hillvital.hu

A magas vércukorszint súlyos veszélyeiről lesz szó. Korábban már kifejtettük a kétféle cukorbetegség (1-es és 2-es típusú) veszélyeit.

 

De milyen veszélyeket rejt a magas vércukorszint?

A kezeletlen cukorbetegség miatti a magas cukorszint rövid és hosszú távon egyaránt veszélyes, amely különböző szövődményeket okozhat.

 

Melyek ezek?

Szív-és érrendszeri betegségek: A magas vércukor miatt lerakódások keletkeznek az erek belső falán, amelyek leszűkítik a vér áramlását.

 

Vakság: Cukorbetegség miatt nemcsak a retina károsodhat, de gyakrabban fordul elő zöld- vagy szürkehályog is.

 

Vesekárosodás: Káros anyagcseretermékek maradhatnak a vérben, illetve fehérje választódhat ki a vizeletbe. Veseelégtelenség is bekövetkezhet.

 

Idegi károsodás: A vérben feleslegben található glükóz károsítja az idegeket, idegfunkciókat. Ennek zsibbadás és az érzékelés kiesése a tünete.

 

Azért ne keseregjenek a cukorbetegek! Vannak természetes édesítőkkel (xilit, eritrit, stevia) készült finomságok is.

 

Mi a magas vércukorszint?

Akkor beszélhetünk magas vércukorszintről ha éhgyomri állapotban  meghaladja a 7mm/l, illetve étkezést követően a 8mm/l értéket. Ezek az értékek időnként felléphetnek, előfordulhatnak, azonban ha ez rendszeresség válik, akkor szakorvoshoz kell fordulni vele!

 

A magas vércukorszint csökkentése

A vércukorszint csökkentése érdekében a legjobban bevált módszer, ha odafigyelünk, hogy mit eszünk, iszunk és mennyit mozgunk. Egyszerűen odafigyelünk az életmódunkra.Nézzük, hogy milyen ételek lehetnek a segítségünkre.

 

Eper: Az eper kevés cukor, de magas rost tartalommal rendelkezik. Emellett az eper sok antioxidánst is tartalmaz, amely szintén hozzájárul az egészséges vércukorszint eléréséhez. Egy tanulmány pedig azt is bebizonyította, hogy ha rostban gazdag ételekkel együtt fogyasztjuk, akkor segít abban, hogy túlságosan hirtelen emelkedjen meg a vércukorszint.

 

Ecet: Ha valami olyat ettünk, amit nem lett volna szabad és a magas vércukorszint azonnali csökkentése a célunk, akkor fordulhatunk az ecetet. Egy evőkanálnyi ecet már segíthet csökkenteni az erős vércukoremelő hatást. Ugyanakkor nem csak ilyenkor, hanem naponta is fogyaszthatjuk.

 

Fahéj: Már több kutatás is igazolta azt, hogy napi egy-két teáskanál elfogyasztott fahéj segít megakadályozni azt, hogy a vércukorszint hirtelen megemelkedjen. Ha ezt a módszert szeretnénk hosszútávon alkalmazni, akkor arra kell figyeljünk, hogy ne cassia fajtájú legyen. Sajnos ezek hosszútávú és nagy mértékű fogyasztása káros hatással lehet.
 

 

Mikortól magas a vércukorszint?

A vércukorszint magasságát általában az egyén éhgyomri cukorszintjének (glükózszintjének) mérése során határozzák meg. Az éhgyomri vércukorszintet általában reggel mérjük, miután legalább 8 óráig nem ettünk.

Az egészséges éhgyomri vércukorszint tartomány az általánosan elfogadott értékeken belül van, azonban az értékek országonként és intézményenként változhatnak.

 

Normális éhgyomri vércukorszint: Általában 3.9 - 5.5 mmol/L (70 - 100 mg/dL) tartományban van. Ezek az értékek egészséges felnőtteknél jellemzőek.

 

Prédiabétesz: Ha az éhgyomri vércukorszint tartománya 5.6 - 6.9 mmol/L (101 - 125 mg/dL) között van, akkor az egyén prediabéteszes lehet, ami azt jelenti, hogy nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

 

Cukorbetegség (diabétesz): Az éhgyomri vércukorszint 7.0 mmol/L (126 mg/dL) vagy magasabb értéket mutat, akkor azt általában cukorbetegségnek tekintik.

Magas vércukorszint veszélyessége.

 

A vércukorszint 20 felett, avagy mi a teendő ha a vércukorszint 10-20 mmol között, illetve felett van

Ha a vércukorszinted 10-20 mmol/l között vagy felette van, fontos azonnal intézkedni.

 

Fogyassz vizet: Ivóvíz vagy cukormentes italok segíthetnek a kiszáradás elkerülésében, valamint a magas cukor levitele is elősegíthető vele, hiszen hozzájárulhat a vér hígításához, ami segíthet a cukorszint csökkentésében.

 

Mérj újra vércukorszintet: Győződj meg róla, hogy a mérés helyes és pontos. Ha újra megméred és a szint még mindig magas, akkor további intézkedésekre lehet szükség.

 

Szabadulj meg a szénhidrátoktól: Ha lehetséges, ne fogyassz több szénhidrátot. Kerüld a cukros ételeket és italokat, valamint az olyan magas glikémiás indexű ételeket, mint a fehér liszt és a tészta.

 

Mozogj: Ha lehetséges, kezdj el könnyű testmozgást végezni. Ez segíthet a vér glükózszintjének csökkentésében, mivel a mozgás felhasználja a szervezetben lévő cukrot energiaforrásként.

 

Keress orvosi segítséget: Ha a cukorszinted tartósan magas marad, vagy ha más tüneteket is tapasztalsz, mint például szomjúság, gyakori vizelés vagy kimerültség, sürgősen fordulj orvoshoz. Magas vércukorszint hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek.