Mi is az a tofu?
A tofu egy igen egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételalapanyag.
Több ízesítésben is kapható: a két leggyakoribb a natúr és a füstölt. Nézzük meg közelebbről!
A tofu alapanyaga a szója.
Először a szójababból szójatejet készítenek, majd a szójatejből a szójafehérje kicsapódásával szójatúrót.
Végül a szójatúróból kipréselik a vizet, és kész a tofu. A tofut szójatúrónak és szójasajtnak is nevezik. Van lágy és kemény tofu. Leginkább ez utóbbit szokták használni, ez a legelterjedtebb.
A tofu kifejezetten egészséges.
Ez pedig a szójának köszönhető. Gazdag B-vitaminokban, ásványi anyagokban (vas, kalcium, nátrium, kálium). A szója az egyetlen olyan növényi fehérjeforrás, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Ezért teljes értékű fehérjeforrásnak is nevezzük, azaz egyenértékű a húsban található állati fehérjével. Zsírtartalma alacsony, fehérjetartalma magas.
Nem tartalmaz glutént, semmiféle tejszármazékot (laktóz, tejfehérje). A szójában található fitoösztrogének pozitívan hatnak az érrendszerre, csökkentik az érelmeszesedést és a csontritkulást. A változókorban enyhítik a menopauza kellemetlen tüneteit, például a hőhullámokat. A konyhában elsősorban húspótlóként használjuk. A tofu alapvetően semleges ízű. Ez alól a füstölt tofu kivételt képez, mert – mint ahogy a neve is mutatja – füstölt íze van.
Legközelebb a tofu elkészítési módjáról lesz szó.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
