A gomba rengeteg nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz és helyettesíti a nehéz húsokat is.
Már régen is előszeretettel használták gyógyító ereje miatt.
A gombának már régen is ismerték a koleszterin és vérnyomás csökkentő hatását és előszeretettel is alkalmazták. A gomba az ásványi anyagok közül foszfort és káliumot tartalmaz. A nyomelemek közül pedig rezet és krómot. A réz hozzájárul a vörösvérsejtek termeléséhez és a bőr, haj pigment termeléséhez. A króm pedig gátolja a II. típusú cukorbetegséget és hozzájárul a zsírégetéshez.
A gombának alacsony az energiatartalma, ezért aki fogyókúrázik, nyugodtan beiktathatja az étrendjébe. Sőt még a cukorbetegek is nyugodtan használhatják diétájukhoz. A gombából készült ételek megadják a telítettségérzetet a szervezet számára.
Számos élettani hatással rendelkezik a gomba.
Nagyszerű fehérjeforrás, a gombát húspótlóként is fogyasztják. Nagyszerűen kiegészíti a táplálékokat. Nagyon magas a vitamintartalma és az ásványi anyag tartalma. A gombák tartalmaznak káliumot, vasat, foszfort, és kalciumot is. Magas a D-vitamin, B-vitamin, E- vitamin és K-vitamin tartalma.
A testsúly csökkentésében is nagy szerepet játszik, mivel alacsonya a kalóriatartalma. A zsír és a glükóztartalma is nagyon alacsony. Jóllakottságot nyújt a fogyasztása által. Nagyszerű ízesítő hatása van a gombáknak. Számos étel elkészítéséhez nagyszerű a gomba. Nagyszerű leves, saláta, grillezve is nagyszerű, de pörköltnek is elkészíthető vagy akár ki is lehet rántani.
A legismertebb gyógyhatású gomba a shiitake gomba.
Rákellenes hatóanyagokat tartalmaz, segítségével megelőzhető a daganatok kialakulása. Hatásosan csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet és még az immunrendszert is erősíti. Rákellenes anyagokat tartalmaz még a laskagomba, és a taplógomba is. A vargánya gomba nagyszerű lehet az influenzavírusok megelőzésére és kezelésére. A csiperke is rákellenes hatással rendelkezik.