Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezeket neked is tudnod kell a vércukorról!

2023. 07. 19. 15:12:00 hillvital.hu

Sajnos nagyon sok magyar ember életét keseríti meg a cukorbetegség valamint az azt megelőző inzulinrezisztencia állapot. A diabéteszre utaló hajlam esetén nagyon fontos a vércukorszint rendszeres mérése. Ezt el lehet végezni otthon vagy akár egy kórházban is. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az elején. Minden amit tudnod kell a vércukorról!
 


Mégis milyen szerepe van a vércukornak a szervezet működésében?

 

A vércukor a vérplazmákban található oldott glükóz vagyis szőlőcukor és ennek a szintjét hormonok biztosítják. A vércukornak is van egy általánosan megadott tartománya, ezt nevezik a normál vércukorszintnek. AZ ettől való eltérés negatív illetve pozitív irányba egy kóros jelenségnek számít. AZ enyhén megemelkedett vércukorszintnél már inzulinrezisztenciáról lehet beszélni ami sajnos a cukorbetegség előfutára. Persze azt is fontos tudnod, hogy nem mindegy mikor méred a vércukorszintet. Teljesen más értéket mutat a vércukorszint éhgyomor esetén, étkezés után valamint cukros terhelés esetén is. Ha egy étkezés után megemelkedik a vércukorszint az normális, ha viszont rendellenesen emelkedik, az már problémára utalhat.

Vércukormérés.

 

Mit takar pontosan az inzulinrezisztencia?

 

Az inzulin létfontosságú a test számára. Ez egy sejtanyagcserét befolyásoló hormon és nagy szerepet játszik a sejtek vércukorfelvételében. A hasnyálmirigy nevű szerv a felelős az inzulin termeléséért. Az inzulinrezisztencia egy olyan szénhidrát-anyagcserezavar, amelye során a szervezet sejtjei ellenállóvá válnak az inzulinra. Ezt persze érzékeli a hasnyálmirigy, ezért elkezd több inzulint termelni, hogy a sejtek hozzájussanak a szükséges vércukormennyiséghez. A hasnyálmirigy elkezd fokozott működést mutatni, és ez hosszú távon nem jó, mivel túlterheli a szervet.

Fontos kiemelni, hogy az inzulinrezisztencia még nem számít cukorbetegségnek. Viszont köze van a kialakulásához nagyon is. A hasnyálmirigy annyira kimerül, hogy a működése leromlik, de annyira, hogy segítségre lesz szükség a feladata ellátásához. Ennél súlyosabb az egyes típusú diabétesz amely során a hasnyálmirigy már nem termel inzulint. Ebben az esetben alkalmazzák az inzulin injekciót, hogy a szervezet fel tudja dolgozni az ételeket.

 

Létezik egy olyan állapot is aminek az a neve, hogy pre-diabétesz. Hogy az inzulinrezisztencia kettes típusú diabétesszé alakuljon át van egy pre-diabétesz fázis ami csak átmeneti. Ezalatt a személy még nem cukorbeteg viszont már nagyon magas a vércukorszintje. Ez folytonos vizelési ingerrel, szomjúságérzettel és látászavarral járhat. Az egészségtelen táplálkozás, életmód valamint a mozgásszegény élet is hozzájárul a kialakuláshoz.

Az inzulinrezisztenciáról.

Mutatjuk, hogy mennyi a normális vércukorszint!

 

A normális vércukorszint 3,9-6,1 mmol/l között szokott lenni, éhgyomor esetén. Akkor beszélünk enyhe vércukorszint emelkedésről ha a vércukorszint 6,1-6,9 mmol/l közé esik, de a cukorterheléses vércukorszint mérés után 2 órával a normál tartományba esik vissza. Ez már pre-diabétesz állapotra utal. A normális vércukorszint és a diabétesz között van a csökkent glükóztolerancia. Ilyenkor a vércukorszint 6-7 mmol/l közé esik valamint cukorterheléses vizsgálat során pedig 7,8-11 mmol/l közé. Az esetek többségében ilyenkor már a személy a későbbiekben cukorbeteg lesz. Akkor beszélünk cukorbetegségről amikor a vércukorszint minden méréskor meghaladja a normál értéket. Éhgyomor esetén 7 mmol/l fölött, terhelés esetén pedig 11,1 mmol/l fölött. Ilyenkor már sajnos a személy cukorbeteg.

A magas vércukorszintet nem szabad figyelmen kívül hagyni, az egy hatalmas hiba. Ezt a betegséget mindenképpen kezelni kell. A vércukorszint szabályzása történhet gyógyszerek segítségével valamint a jó minőségű vitaminok is segíthetnek abban, hogy normál szinten tartsd a vércukorszintet. Ebben neked segíthet a
Blood Sugar Guard vitamin. Kettes típusú diabétesz esetén már mindenképpen gyógyszeres kezelés javasolt. Az egyes típusú diabétesz esetén a kezelés inzulinpótlással történik. Ez inzulin injekció formájában lehetséges. Az állapottól függően háromféle inzulininjekció áll az ember rendelkezésére. A rövid, a közepes és a hosszú távú inzulin amit csak szakorvos írhat fel.

 


Amennyiben a magas és az alacsony vércukorszint nem eseti, hanem kóros, akkor visszavezethető akár genetikai okokra is.
Nagyon sok esetben viszont az életmódban kell keresni a hibát. A nagyon egészségtelen és egyoldalú táplálkozás, a sok alkohol valamint a mozgáshiányos életmód mind fokozzák a vércukorszint problémák kialakulásának esélyét. Tehát itt már megelőzésről is beszélünk. A vércukorszintet kordában lehet tartani vércukorszint diéta segítségével. Ha alacsony a vércukorszint, akkor mindig figyelni kell arra, hogy a szervezet hozzájusson valamennyi cukorhoz. Magas vércukorszint esetén pedig tartózkodni kell a szénhidrátbeviteltől. Kerülendők az alkoholos italok, a cukros üdítők és a sok édesség is. Ellenben viszont fontos a rendszeres mozgás és vizet kell inni.

Fontos, hogy ha bármilyen cukorbetegségre utaló jelet érzékelsz magadon, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. De nem kell megvárni a bajt, ezért érdemes rendszeresen elmenni egy orvoshoz megmérni a vércukorszintet. Ha tudtunk neked segíteni, akkor oszd meg ezt a cikket az ismerőseiddel.


A normál vércukorszint.