A moringa port a moringafa magjából készítik. A moringanak nagyon magas a vitamin és az ásványi anyag tartalma.
A moringafa India északi részén őshonos viszont a magját Ázsiában és Afrikában is alkalmazzák már évszázadok óta.
Napjainkban már a világ többi részén is elterjedt és egyre ismertebb étrend-kiegészítőnek számít.
Többféle formában is kapható, megtalálod kapszula, por, olaj, kivonat vagy teaként is.
A moringa por fogyasztása számos előnyös hatást jelenthet az egészségre.
A moringa nagyon magas tápanyagtartalmú, és tele van olyan ásványi anyagokkal, mint a kalcium, a vas, a magnézium és a cink, valamint vitaminokkal, mint a A, B, C és E vitamin. Emellett rendkívül gazdag rostokban is, ami jót tesz a bélrendszernek. Moringa por használható számos betegség megelőzésére és kezelésére, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Mivel a moringa magas a fehérjetartalmú, ez is jól alkalmazható sportolók és a növekvő gyerekek számára. Az íze egy kissé kesernyés mint a magoké, a szárított levelei viszont magasabb mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat.
Egy csésze moringa magban 3 kalória található meg valamint 8,5 gramm szénhidrát, 2 gramm fehérje és kb. 1 gramm zsír.
Tartalmazza a napi szükséges C-vitamin mennyiséget, és a napi vasszükségletet is. Egy megbetegedés után segít a felépülésben.
Már több kutatás is igazolta, hogy a moringában nagyon sok antioxidáns található meg és a rendszeres fogyasztása gyulladáscsökkentő hatással van az egész szervezetre. Megvéd az oxidatív stressztől, megőrzi a szív egészségét és a koleszterinszintet is képes csökkenteni. A magoknak nagyon magas a rosttartalma ezért segíti az emésztést is.
A moringat egész nyugodtan beépítheted az étrendedbe, viszont a kesernyés íze miatt a por a legjobb, mivel azt bele lehet keverni akármilyen italba. 1 dl vízhez kell keverni 5 gramm moringa port. Keverheted smoothie-ba is de akár az ételeke is meglehet hinteni vele.
A moringa por mire jó, avagy miért érdemes a fogyasztása különböző formákban
A moringa kapszula szedése számos egészségügyi előnnyel járhat, mivel a moringa növény (Moringa oleifera) rendkívül tápanyagban gazdag.
Előnyök
Tápanyagdús: A moringa levél gazdag vitaminokban (például A-, C-, és E-vitamin), ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas), antioxidánsokban és fehérjékben.
Gyulladáscsökkentő: A moringa természetes gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.
Antioxidáns hatás: Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak az öregedéshez és különböző betegségek kialakulásához.
Vércukorszint szabályozás: Néhány tanulmány szerint a moringa segíthet a vércukorszint szabályozásában, ami különösen hasznos lehet cukorbetegek számára.
Koleszterinszint csökkentés: A moringa segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Emésztés támogatása: A moringa rosttartalma elősegítheti az egészséges emésztést.