Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Érdemes lehet mindenkinek multivitamint szedni!

2023. 07. 19. 09:21:00 hillvital.hu

A multivitamin szedése nem váltja ki a helyes és egészséges táplálkozást.
 

Az alábbi dolgokat érdemes szem előtt tartanunk ha multivitamint szedünk.
 

Milyen időközönként szedjünk multivitamint?
 

Ne folyamatosan, hanem kúraszerűen szedjük. Szakemberek azt javasolják, hogy a vitaminokat és étrend-kiegészítőket csak kialakult betegség, nátha, influenza szezon előtt kezdjünk el szedni. Ennek az okát az alábbi esettel magyarázták. Egy egészséges ember, napi C-vitamin igénye 90 mg-ra tehető. Ezt nagyjából 5-7 dkg zöldpaprika elfogyasztásával fedezni is lehet. Természetes források fogyasztásával gyakorlatilag lehetetlen a túladagolása. Abban az esetben azonban, ha étrend-kiegészítőket szedünk, a C-vitamin adagja akár 5x is lehet ennek a mennyiségnek. Amíg ezt, vagy esetleg nagyobb mennyiséget rövid ideig szedjük, addig nincs baj. Azonban folyamatos szedés mellett akár vesekő is kialakulhat emiatt.
 

Pótolható multivitamin szedésével a változatos, egészséges étrend?

 

Sajnos nem. Vitaminok szedése mellett nem hanyagolható el az egészséges és változatos étrend. A helyes táplálkozás, a megfelelő mozgás, valamint a vitaminok együttesen bizonyulnak igazán hatékonynak.
 

Jobb a multivitamin szedése, mint más vitaminoké?

 

Ha étrend-kiegészítőket, vitaminokat kezdünk el szedni, akkor mindenképp javasolt multivitamint választani. Nem csak azért, mert a multivitaminban több minden található meg, hanem azért is mert ezek együttesen segítenek a jobb felszívódásban. Gyakran fordul elő, hogy egy nagyobb dózisú vitamint a szervezet kevésbé tud hasznosítani, mint egy kisebb dózist, amely mellé olyan vitamin is társul, ami segíti a felszívódást. A vitaminok helye szedése is fontos. Ezt mindig olvasd el a tájékoztatóban mielőtt elkezded szedni.
 

Fontos tudni, hogy ha nagy dózisú vitaminokat szedünk, hosszabb ideig, akkor semmiképp ne hagyjuk hirtelen abba a szedését. A hirtelen vitaminmegvonás megviselheti a szervezetet, így átmeneti vitaminhiány, valamint ásványi anyag hiány is felléphet. Ha úgy döntünk, hogy egy ideig leállunk az ilyenek szedésével, akkor javasolt azt apránként tenni. Csökkentsük a mennyiséget lassanként, addig amíg szépen, teljesen el nem hagyjuk a szedését.
 

A multivitaminok általában ajánlottak, ha valaki általános egészségmegőrzési céllal szedi őket. Érdemes tudni, hogy a multivitamin nőknek és férfiaknak is ajánlott.

 

Azonban ha valaki beteg, a multivitaminok szedése előtt javasolt konzultálni orvosával. Az orvos tudni fogja, hogy mely vitaminokra van szüksége a betegség kezeléséhez, és melyeket kerülni kell, mert azok az adagot amit szedhetnek, mivel egyes vitaminok és ásványi anyagok, könnyen elérhetik a toxikus szintet ha túl magas dózisban szedik.
 

Például, ha valaki vashiányos anémiával küzd, az orvos talán ajánlani fogja a vasat tartalmazó multivitamint, hogy segítsen a vérszegénység kezelésében. Ugyanakkor, ha valaki májbetegségben szenved, az orvos talán el fogja kerülni az A-vitamin és a K-vitamin tartalmú multivitaminokat, mivel ezek a vitaminok májban metabolizálódnak, és a máj károsodása esetén a szervezet nehézséget okozhat a metabolizálásukban.

 

Összefoglalva, a multivitaminok szedése betegség alatt nem mindig javasolt, és mindig javasolt konzultáéni az orvosoddal, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt szednél.
 

Multivitamin szedése