Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek lehetnek a nyaki fájdalom legfőbb okai

2023. 06. 08. 10:48:00 hillvital.hu

A nyak a gerinc legmozgékonyabb része. 7 csigolya alkotja a nyakat, az első 2 csigolya biztosítja a fej mozgását.
 

Ahol kevésbé mozgékony a nyaki rész ott alakulhat ki intenzívebb fájdalom.
 

A nyakfájásról tudni kell, hogy nem betegség hanem tünet. Ez általában sok embert érint, és az életkor múlásával egyre több embernél fordul elő. A panaszok enyhék, kezelés nélkül is elmúlhat néhány nap alatt. A nyaki problémákat több minden okozhatja. Lehet ez a helytelen testtartás, vírusos fertőzés, gerincsérv de lehet lelki eredetű is az ok pl. depresszió, idegfeszültség

 


Bár az ideggyulladásnak számot tünete lehet, melyek eltérőek lehetnek a gyulladás okától, valamint attól, hogy melyik nyaki idegek érintettek. Ennek ellenére vannak jellegzetes tünetek, melyek együttes jelentkezése nagyobb okot adhat arra, hogy ideggyulladásra gyanakodjunk. A nyaki ideggyulladás tünetei a következők lehetnek: Zsibbadás, izomrángás, mozgáskorlátozottság, érzékvesztés, fájdalom, gyengeség.
 
 

Az ideggyulladást megkülönböztethetjük aszerint, hogy melyik testrészben jelenik meg. Ilyen lehet a láb, gerinc, kéz, arc és szem. Ha nyakfájásról van szó, akkor igen gyakran nyaki gerinc fájdalomról beszélhetünk, amely egyben azt is jelentheti, hogy gerinc ideggyulladásról van szó. Gerinc ideggyulladás esetén sokszor jelenik meg hátfájás, nyakfájás, valamint akár gyengeség a karokban is. Tehát a fájdalom kiterjedhet, így akár fel sem tűnhet annak pontos forrása, oka.
 

A nyakfájás lehet krónikus vagy heveny is. Akár nyaki idegzsába is létrejöhet. A nyaki idegzsába tünetei a következők: akár nehezítheti a beszédet, az arc is merevvé válhat és kipirosodhat. Az idegzsába rohamok folyamán gyakori a könnyezés és a pulzus felgyorsulása is.

Akut nyaki fájdalmat okozhat a nyak kihűlése amit okozhat huzat. A bőr és az izmok kihűlése okozhat izomfeszülést is. A rossz testtartás nagy oka lehet a nyakfájdalomnak. Nem érdemes magas párnán aludni sem, mivel az is okozhat átmenetileg nyakfájást illetve merevséget. A sok ülő munka sem tesz jót, ebben az esetben mindenképpen pihenőt kell tenni 1-2 óránként. A nyakizom gyulladás tünetei a következők lehetnek: lüktető és pulzáló fájdalom a fej hátsó részén vagy a halántékban. Jelentkezhet a végtagokban zsibbadás, gyengeség vagy rossz koordináció is.
 

Több ok is állhat a háttérben mint az izommerevség vagy a porckopás de egyéb súlyos betegségek is lehetnek.

 

Izommerevség miatti fájdalom lehet a nem megfelelő testtartás az ülés és fekvés közben. A lelki problémák is állhatnak valamint a súlyos testi megterhelés is.
 

A huzat is rendkívül ingerelheti a bőr idegeit amely miatt kellemetlen feszülő érzés alakulhat ki. Sokan úgy gondolják, hogy a huzattól ideggyulladás alakulhat ki. Ez nem teljesen igaz, mivel nem a huzat miatt alakul ki hanem a tartós hidegtől. Tehát erre nagyon érdemes odafigyelni. Vannak légúti betegségek is mint megfázás vagy influenza ami akár izomfájdalommal is járhat. A hirtelen mozdulat miatt kialakulhat izomhúzódás ami a nyakban elég gyakori szokott lenni.

 

Sokszor okozhat problémát a nyakcsigolyák között található porckorongok sérülése, gyulladása vagy kopása. A csigolyák közötti porckorongok is megsérülhetnek, elkophatnak és begyulladhatnak. Ilyen balesetek azonban általában autó balesetek, motor balesetek során történhetnek.

 

A további okok lehetnek még a csontritkulás, gerincferdülés, egyéb reumás betegségek vagy akár agyhártyagyulladás.
 


Van olyan eset is amikor a nyakcsigolyák sajnos rendellenességgel alakulnak ki, ilyen lehet a Klippel-Feil szindróma ami esetén a csigolyák teljesen vagy csak részlegesen összenőnek.

 

Minden alkalommal amikor a fej mozgatásra kerül, nagy terhelésnek tesszük ki a nyakunkban lévő izmokat, ízületeket és szalagokat.

 

Ez a terhelés általában munka vagy alvás közben történik meg. Mivel munka közben enyhén előredöntjük a fejünket, ezért állandóan húzódik a nyakban lévő izmok. A fej a méretéhez képest elég súlyos és ha nem természetes pozícióban van tartva, akkor a nyomás sokszorosa nehezedik a gerincre. A stressz is hozzájárul a fájdalom fokozódásához.
 

Sok esetben csupán magától elmúlik a fájdalom néhány nap alatt. Azonban a nyaki ideggyulladás kezelése is szükséges lehet, hogy minél hamarabb elmúljon. 
 

Óvatos, gyenge nyújtásokkal enyhíthető a fájdalom és a feszülés érzet. Egy kis masszírozás vagy egy meleg vizes zuhany is segíthet a problémás területen. Ha a fájdalom fennáll több hétnél tovább, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

 

Addig is érdemes természetes összetevőkből álló készítményeket használni.
 

A Gyógyfüves Mesterbalzsam 12 gyógynövényt tartalmaz amelyek gondosan lettek összeválogatva.

 

Nyaki fajdalom ébredés után

A nyaki fájdalom kezelése házilag

Nyaki fájdalom esetén néhány otthoni kezelési módszer segíthet enyhíteni a tüneteket. Fontos azonban megjegyezni, hogy súlyos esetekben vagy krónikus fájdalom esetén mindig egyeztessünk orvosunkkal!

 1. Pihenés és helyes testtartás:

  • Pihenés: Próbáljunk meg pihenni, és kerüljük azokat a tevékenységeket, amelyek súlyosbítják a fájdalmat.
  • Helyes testtartás: Ügyeljünk a megfelelő testtartásra, különösen ülve és dolgozva, hogy csökkentsük a nyaki terhelést.
 2. Hideg- és melegterápia:

  • Hidegterápia: Az első 24-48 órában alkalmazzunk hideg pakolást a fájdalmas területre a gyulladás csökkentése érdekében.
  • Melegterápia: Ha a fájdalom krónikus, próbáljunk meleg pakolást, meleg zuhanyt vagy forró fürdőt, hogy enyhüljön a feszültség és javuljon a vérkeringés.
 3. Nyaki torna és nyújtások:

  • Könnyű nyaki torna: Gyakorlatokkal erősíthető a nyak izma. Forgassuk a fejet lassan oldalra, előre és hátra.
  • Nyújtások: Végezzünk nyújtógyakorlatokat, hogy oldjuk a feszültséget és javítsuk a rugalmasságot.
 4. Masszázs:

  • Enyhe masszázs: Kérjünk meg valakit, hogy enyhén masszírozza meg a nyakat. A fájdalmas területen krémeket is alkalmazhatunk masszázs közben.
 5. Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők:

  • Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők segíthetnek a fájdalom és gyulladás enyhítésében. Azonban ezeket csak az orvos utasításainak megfelelően szabad alkalmazni.
 6. Nyakpárna:

  • Alvás közben használhatunk ortopéd nyakpárnát, hogy támogassuk a helyes testtartást és csökkentsük a nyaki feszültséget.