Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezeket tudnod kell a nyakmerevségről neked is

2023. 06. 08. 11:10:00 hillvital.hu

A nyakmerevségnek az egyik jellegzetes tünete a fájdalom valamint a nyak mozgatásának nehézsége.
 

Ez a fájdalom legfőképpen a fej oldalra fordításakor érezhető. Olyan is létrejöhet, hogy a nyak merevvé válhat de annyira, hogy csak a test elfordításával tudsz oldalra nézni.
 

Ez a panasz inkább reggel szokott jelentkezni felkelés után, de rosszabb esetben akár egész nap is érezhet a fájdalom.
 

A nyakmerevség okai közül a leggyakoribb a rándulás. Általában a lapockaemelő izom a leghajlamosabb a sérülésekre. Ez kapcsolja össze a nyaki gerincet a vállal. Ez az izom akár a hétköznapi tevékenységek során is létrejöhet. 

 

Akár egy rossz pozícióban történő alvás, egy sportsérülés. A számítógép és a mobiltelefon használat során is létrejöhet a fájdalom. A tartós stressz is vezethet a nyak merevségéhez. Igen, sajnos ezek mind a fájdalom kialakulásához vezetnek. Legegyszerűbben úgy tehetünk ezek ellen, hogy szünetet tartunk, felállunk a gép elől, megfelelő párnán alszunk, megszabadulunk a stressztől, valamint ha szükséges izomlazítókat is bevetünk.

Kis valószínűséggel, de lehet az oka akár egy nyaki porckorongsérv is.  

 

A meleg jó a megmerevedett izomra, ellazítja azt. Helyezzünk a fájó testrészre egy kis vászonzacskóban megmelegített sót, de használhatunk meleg vizes palackot is. De segíthet egy forró fürdő, esetleg szauna.

 

Kerüljük a cipekedést és az egyoldali terhelést, pl. a számítógép előtt való túl hosszú ücsörgést vagy a konyhában a munkaasztal melletti ácsorgást. Ha mégis könnyebb súlyokat (pl. táskákat) cipelünk, figyeljünk, hogy a két kézben egyenlően legyen elosztva a súly. Ilyenkor jobb a hátizsák vagy a kerekes kocsi használata. Ha már csökkent a fájdalom, jöhetnek a kíméletes, lazító tornagyakorlatok, esetleg úszás. De jó szolgálatot tehetnek a különböző izomlazító krémek, balzsamok, csakis természetes alapanyagokból! Segíthet egy jó masszázs is, kombinálva balzsammal. Ha mindez nem elég, keressünk fel egy csontkovácsot, csodákra képes.

A legtöbb esetben a fájdalom néhány nap alatt vagy 1 hét alatt elmúlik.
 

Nyakmerevség.