Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A nyaki izom fájdalom legfőbb okai

2023. 07. 06. 11:53:00 hillvital.hu

A nyaki izom fájdalomnak akár több lehetséges oka is lehet.
 

Nézzük is a nyaki izom fájdalom gyakori okait
 

Huzat
 

Bizony, a huzat okozhat kellemetlen nyaki izomfájdalmat. A legtöbb esetben alváskor nyitva hagyott ablak, vagy légkondicionáló okozza a problémát. Ha ezek mellett alszunk akkor reggelente gyakran ébredhetünk kellemetlen nyakfájdalommal. Természetesen ne csak erre az egy esetre gondoljunk. Ha kint vagyunk a szabadban, vagy olyan helyen vagyunk ahol hideg levegő éri a nyakat, akkor ezekben az esetekben is előfordulhat a nyakfájdalom.
 

Ennek az az oka, hogy a nyak izmai alapvetően létfontosságú feladatot látnak el. Az itt található izmok igen erősek, hiszen nem csak védelmet nyújtanak, de egyúttal a fej szabad mozgásához is hozzájárulnak. Ennek köszönhetően ha tartós hideg levegő éri a nyak izmait, akkor könnyedén meghúzódhatnak, vagy érheti őket sérülés.
 

Helytelen ülés, vagy rossz alvás is állhat a nyaki fájdalom mögött!
 

Sajnos ezek mind a nyakfájdalom lehetséges és egyik legfőbb okai közé tartoznak. Mivel életünk közel egyharmad részét alvással töltjük, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő körülmények között aludjunk.
 

Alvási pózokat tekintve igen sokféleképp aludhatunk. Akár hanyatt, vagy akár oldalt fekve is, hogy kettőt említsünk. Mivel ezek a leggyakoribbak, ezért most ezt a kettőt részletezzük.
 

Hanyatt fekvés esetén nagyon fontos, hogy olyan párnát válasszunk, hogy megtartsa a tarkót. Kellően süppedjen, de legyen elég kemény, hogy megtartsa a tarkót.

 

Oldalfekvés esetén maga a pozíció is nagyon fontos. A helyes választás ilyen a stabil oldalfekvés, ugyanis ilyenkor a test és végtagok pozíciója pont megfelelő ahhoz, hogy elkerüljük a nyakfájdalmat. Ezen felül itt is nagyon fontos a megfelelő párnaválasztás.

 

Ha az ülést vesszük, akkor sokan nem is tudják, hogy milyen fontos a helyes pozíció. A nyaki fájdalom okai közé sorolható ez is.

Pedig sajnos a tartós nyakfájás egyik gyakori oka szokott lenni. Mivel nagyon sok helyen végezhetünk üléssel kapcsolatos tevékenységet, ezért ha azt nem megfelelően tesszük akkor nyakfájdalom alakulhat ki.

 

Ilyenkor szintén az izmokra nehezedik egyenetlen súly. Ez mind annak köszönhető, hogy a gerinc görbületei meghatározzák az izmok egyensúlyát és tartását is. Ha nem megfelelően ülünk, akkor a gerinc sincs megfelelő helyzetben. Ez pedig nyaki izom fájdalom kialakulásához vezethet.
 

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, és megpróbálunk ezek szerint cselekedni, akkor már nagyon sok mindent tettünk a nyaki izom fájdalom kezelésében. Mivel azonban ez egy hosszabb folyamat is lehet, ilyenkor javasolt izomlazító krémeket is használni.
 

Nyaki izomfájdalom.