Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A nyers kakaópor pozitív élettani hatásai

2023. 06. 08. 11:18:00 hillvital.hu

A kakaó egy ősi ital és szuper élelmiszernek is számít. De mikortól mondjuk rá, hogy nyers vagy finomított. Mi lehet vajon a különbség az ízük között? 
 

Egy érdekesség, hogy a maja eredetű xocolatl szó amiből ugye a csokoládé származik a legrégebbi szó a világon. Az eredeti jelentése keserű víz. Felfedezték az élénkítő hatását és aztán olyan volt mint a kávé akkoriban.
 

Régen egy nagyon fontos ital volt a vallási ünnepeken is. Annyiból állt az elkészítése, hogy a kakaóbabot megszárították, fermentálták, megpirították, ezután porrá törték végül chilivel és kukoricaliszttel elkeverték és így kapták belőle az italt. Akár még mártásokat is készítettek belőle.


A kakaófa termését leszüretelik, ezután a magokat és a gyümölcshúst kiütik majd néhány napig érlelik vagyis fermentálják. Az ideális esetben ezután a napon szárítják, de figyelni kell rá, hogy a terméseket 50 Celsius fok alatti hő érheti csak. El is készült a nyers kakaó. A feldolgozás következő fázisa, hogy a kiszárított kakaóbabokat 120-140 fokon meg kell pörkölni. Ugyanúgy mint a kávénál ez egyedi ízt ad a kakaóbaboknak.


Tehát elég nagy különbség van a nyers és a megpörkölt kakaó között. A nyers sokkal karakteres ízzel rendelkezik és akár kesernyés és savanykás is. A pörkölt pedig azt az ízt nyújtja amit mindenki megismert. A pörköléskor a keserű héjat eltávolítják, így csak a finom mag marad meg. A finomításkor kaphat még cukrot és adalékanyagokat. A nyers kakaó nagyon sok antioxidánst tartalmaz és az immunerősítő hatása is rendkívüli.


A sok flavonoid mellett tartalmaz még többféle vitamint is mint A - vitamint, E - vitamint, B- vitaminokat és persze ásványi anyagokat is. Megtalálható benne a kalcium, magnézium, vas, réz és a cink is. A hangulatjavító hatása is valós. A nyers kakaópor élénkítő hatása miatt nem igazán ajánlott javasolt 2 éves kor alatt, és azután is csak kis mennyiségben. Nagyszerű lehet zabkásákhoz, smoothiekhoz és még gyümölcsökhöz is. Akár hideg és édes krémekhez is nagyszerűen illik a nyers kakaó egy kis gyümölccsel kiegészítve. Érdemes neked is kipróbálnod a nyers kakaóport! 


A kakaó hatása az emésztésre lehet pozitív is de a túlzott fogyasztása lehet negatív is. A csokoládé és más kakaótartalmú ételek általában magas zsírtartalommal rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy az ételek hosszabb ideig tartózkodjanak a gyomorban, ami lassíthatja az emésztést. Ha túl sokat eszel belőlük, fokozhatja az emésztési nehézségeket. A kakaóban található antioxidánsok, például a flavonoidok, jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszer egészségére. Ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és támogathatják az egészséges bélflórát.


A kakaó hatása a májra is lehet többféle. A kakaó és kakaótartalmú ételek, például csokoládé, általában nem rendelkeznek kifejezetten káros hatással a májra, ha mértékletesen fogyasztják őket, és nincsenek olyan különleges egészségügyi problémák, mint például májbetegség vagy túlzott cukorfogyasztás, amelyek további figyelmet igényelhetnek.


Nyers kakaópor.