Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A belső térdfájdalom okai - Ezekre figyelj!

2023. 06. 20. 10:19:00 hillvital.hu

A belső oldalon jelentkező térdfájdalomnak általában 3 oka van.

 

A belső térdfájdalom okai között megemlíthető a csúszóporc szakadás, az oldalszalag sérülés, valamint a combizom kötöttsége.

 

Belső oldali csúszóporc, meniszkusz szakadás

A térdben két csúszóporc található meg. Ezek közül a belső oldali nagyon fokozottan veszélyeztetett, mivel ez a térd egyik legkönnyebben sérülékeny része. A csúszóporcokat meniszkusznak nevezik. A belső oldali meniszkusz inkább fiatal korban sportolás közben vagy valamilyen baleset miatt sérülhet meg. 

Idősebb korban 50 év felett már a meniszkusz elkophat vagy elrojtozódhat és ilyenkor hamarabb kialakul a sérülés. Ezért is jelentkezik a térdfájdalom a belső oldalon. A meniszkusz el is szakadhat ez azért jelenthet nagy gondot, mert egy rossz mozdulat miatt is kialakulhat a fájdalom. Beszakadhat egy darab az ízület belsejébe és ilyenkor nem tudod teljesen kinyújtani a térdedet. A leszakadt darab felsérti és egy idő múlva tönkreteszi a térd felszínét.

Idősebb korban jelentkezhet a fokozatos kopás. Az ízületek folyamatos igénybevételétől a sportok művelői vannak veszélyben.
 


Belső oldalszalag sérülés.

A térd belső oldalszalag fájdalom oka leggyakrabban sérülés. Kisebb sérülések esetén gyakran csak megrándul, míg nagyobb sérülések esetén akár el is szakadhat az oldalszalag. Kisebb sérülés esetén nincs ok az aggodalomra, hiszen elég csak pihentetni. Egy sportsérülés mindig nagy fájdalommal járhat. Emellett a térd mozgathatósága is leromlik, valamint a sérült rész meg is duzzadhat. A megsérült térdet hűteni kell jéggel valamint nyugalomba kell helyezni. Ha bekened gyógynövényes balzsammal a fájó területet, akkor fel tudod gyorsítani a gyógyulás időt. Abban az esetben ha viszont szakadás történt akkor orvosi, műtéti beavatkozásra van szükség. 

 

A combizom kötöttsége.

Ilyenkor szerencsére nem olyan nagy a baj, mint a fentebb említett eseteknél. A combizom kötöttsége okozhat belső fájdalommal járó térdfájdalmat, amit azonban a belső combizom nyújtásával csökkenthetünk. A terpeszállásban végzett belső combizom gyakorlatok mindegyike hasznos lehet a fájdalom megszüntetésében.

A belső térdfájdalom okai

A fájdalom a térd belső oldalán további okokból kifolyólag is kialakulhat

 

Bursitis: A térd belső oldalán található nyáktömlők (bursák) gyulladása bursitist okozhat, ami fájdalmat és duzzanatot eredményezhet.

 

Lábszár izomgyengeség: A térd belső oldalán jelentkező fájdalom hátterében olykor a lábszár belső oldalán található izmok gyengesége is állhat. Ez az izomcsoport a térd stabilizálásában játszik szerepet, és ha gyenge vagy sérült, fájdalmat okozhat.

 

Sérülés: A térd belső oldalának fájdalma gyakran sérülés, például ficam, húzódás vagy térdkalács-sérülés eredményeként jelentkezhet. Ilyen esetekben általában van egy konkrét esemény, amely elősegíti a térd belső oldal fájdalom kialakulását.

 

Melyek lehetnek a belső térdszalag húzódás tünetei?

A belső térdszalag, más néven az elülső keresztszalag (ACL), fontos szerepet játszik a térdben, stabilizálja azt, és segít megelőzni a túlzott oldalirányú mozgást.

Amikor ez a szalag megsérül, számos tünet jelentkezhet, például:

Fájdalom: Azonnali fájdalom vagy az érintett területen jelentkező fájdalom, különösen a térdszalagok belső részén.

Duzzanat: Az érintett térdben duzzanat és gyulladás alakulhat ki, amely a sérülés után hamar jelentkezhet, és továbbra is fennállhat.

Instabilitás érzése: Az ACL-szalag sérülése miatt az érintett személy érezheti, hogy a térde instabilabb, és nehezebben tartja meg a stabilitást.

Térdben kattogás vagy ropogás: A sérült szalag miatt előfordulhat, hogy a térdben kattogás vagy ropogás jelentkezik bizonyos mozgások során.

Korlátozott mozgás: A térdszalag húzódása miatt az érintett személy tapasztalhatja, hogy a térdben lévő fájdalom és duzzanat miatt korlátozott a mozgásterjedelem.

Fájdalmas mozgások: Bizonyos mozgások, például a térdben való hajlítás vagy egyenesítés fájdalmas lehet.