Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Így történik az orgona szakszerű metszése

2023. 06. 08. 11:35:00 hillvital.hu

Az orgona metszése nyáron és ősszel történik. Az orgona (Ligustrum) egy örökzöld növény, amely gyakran dísznövényként vagy sövényként ültetik. Az orgona virágzata csomókban vagy fürtökben jelenik meg, és általában fehér vagy krémszínű virágokat hoz. A virágok illatosak lehetnek. Az orgona növény viszonylag tűrőképes és könnyen kezelhető. Jól tűri a metszést és a formázást, így sok kertben és parkban használják sövényként. Az orgona növény viszonylag gyorsan nő és könnyen tartható méretben. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan létrehozzon sűrűséget és privát teret a kertben. Az orgona növény általában jól tűri a hideget és viszonylag télálló. Ez azt jelenti, hogy hosszú ideig zöld maradhat, még hidegebb éghajlati körülmények között is.
 

Nyáron az orgona elszáradt virágait az első ágig is visszavághatjuk. Így azt érhetjük el, hogy a növény szép tömött marad, ezzel elkerülve azt, hogy alulról elkezdjen kopaszodni. A metszést követő évben az orgona ismét virágba borul.
 

Az orgona egy nagyon gyakori növény, szinte minden kertben, vagy parkban megtalálható.
 

Őszi fiatalító metszés
 

Abban az esetben, ha az orgona túl nagyra nőtt volna, akkor ősszel, nagyjából október környékén, a növekedési ciklus végén végezhetünk egy fiatalító metszést.
 

A fiatalító metszést követően a 3-5 év alatti cserjét teljesen vágjuk vissza. A metszést a cserje közepén kezdjük, soha ne a külső ágakon. Vágjuk le a kifelé néző ágakat egyenletesen, nagyjából 30-40 cm hosszúra, nagyjából szem fölötti magasságba. Az első évben az ágak egyharmadát metsszük meg.
 

Második évben belülről kifelé haladva metsszük meg azokat az ágakat, amelyeket első évben nem metszettünk meg.
 

A harmadik évben jöhet az orgona maradék külső ágai.

 

Gyökérhajtások

Vadhajtások, vagy gyökérhajtások az egész növekedési fázis ideje alatt keletkezhetnek. Ezeket javasolt a lehető legmélyebben levágni. Ha a visszavágás következtében képződnek vadhajtások, azokat is vágjuk le.
 

Sövény

Az orgona sövény kialakítására is tökéletes. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy sövénynek megfelelően metsszük, amikor formára vágjuk.

 

Egy kosár orgona.