A gombóta egy nagyon régi étel, a fiatalabb korosztály lehet már nem is tudja mi az. Pedig nagyon egyszerű az elkészítése. A reszelt tésztát a sós vízben addig kell kavargatni ameddig el nem főtt a leve. Az elkészült reszelt tésztához régen szalonnát szórtak és úgy fogyasztották. Nagyon egyszerű ám finom étel.
Mutatjuk is, hogy mire lesz szükséged a házi reszelt tészta recepthez:
-1 db tojás
-1 csipet só
-1 evőkanál finomliszt (ezzel kellesz kemény tésztává gyúrnod)
-40 dkg burgonya
-20 dkg füstölt szalonna
-só és bors ízlés szerint
A burgonya sok élettani hatással rendelkezik, mivel gazdag tápanyagokban és biológiailag aktív vegyületekben. A burgonya jó forrása szénhidrátoknak, különösen keményítőnek, ami az egyik fő energiaforrásunk. Továbbá tartalmaz rostot, fehérjét, C-vitamint és B-vitaminokat. A burgonya rostban gazdag, amely elősegíti az emésztést, javítja az emésztőrendszer működését és hozzájárul a teltség érzéséhez. A rostok segíthetnek a székrekedés megelőzésében és az egészséges bélmozgás fenntartásában.
A burgonya több fontos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, például C-vitaminban, B-vitaminokban (B6-vitamin, tiamin), káliumban, magnéziumban és vasban. Ezek az anyagok elengedhetetlenek az egészséges testműködéshez, a sejtek megfelelő működéséhez, az immunrendszer erősítéséhez és az egészséges vérképzéshez.
A burgonya természetes antioxidánsokat, például C-vitamint, karotinoidokat és flavonoidokat tartalmaz. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a sejtek károsodásának megelőzésében, az oxidatív stressz csökkentésében és az egészséges öregedés támogatásában.
A burgonyában található egyes vegyületek, például kvercetin, klorogénsav és antociánok, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezhetnek. Ezek a vegyületek segíthetnek a krónikus gyulladás csökkentésében, amely számos betegség kialakulásához társulhat.
Most pedig következzen az elkészítése. A tojást egy csipet sóval ki kell keverni, aztán a liszt segítségével kemény tésztát kell készíteni. A reszelő legnagyobb lyukán reszeld le egy tiszta konyharuhára, aztán hagyd egy kicsit szikkadni.
Ezután a burgonyát pucold meg, majd kockázd össze, aztán sós vízben tedd fel főni.
Addig amíg fő a burgonya, kockázd fel a szalonnát és süsd ropogósra. Ha kész, vedd ki a zsírjából és hagyd hűlni.
Amikor már majdnem puha a burgonya, szórd bele a reszelt tésztát és főzd készre. Ez nagyjából 5 perc.
Amikor kész, akkor ízlés szerint sózhatod és borsozhatod. Tálalható az étel. Szedd ki egy tányérba és megszórhatod a szalonnával valamint egy kis zellerzölddel is akár.