Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A tökéletes rizs főzésének művészete

2023. 06. 09. 11:26:00 hillvital.hu

Azoknak, akik még nem tudják a rizsfőzés titkát, most eláruljuk.
 

Az igazi, finom rizs készítése még gyakorlott háziasszonyokon is kifog néha.

Ne ragadjon, ugyanakkor ne legyen túl száraz sem. A titok az, hogy a rizst nem kell főzni. Pontosabban nem úgy, ahogy azt sokan elképzelik. Sokan úgy vélik, hogy ők tudják hogyan kell rizst főzni helyesen. Ezzel nincs is gond, de mint tudjuk a puding próbája az evés. Rövidre fogva, aki már evett igazán finom rizst annak bizony fel fog tűnni a különbség.
 


Nézzük, hogy mi a jó rizsfőzés titka.

Ez az eljárás a fehérrizsre vonatkozik. 
A rizst először is mindig kimérjük, lehetőleg csészével. Szűrőbe öntjük, és alaposan átmossuk.
Egy lábasban pici olajat hevítünk, és beletesszük a rizst. Kicsit megpirítjuk a szemeket, de vigyázzunk, hogy oda ne kapja! Ezután forró vízzel felöntjük, pontosan a rizs mennyiségének a kétszeresével. (Pl. egy dl rizst két dl vízzel párolunk.) Beletesszük a fűszereket, sót, fehér borsot. Ha a víz már elpárolgott róla, elzárjuk a hőt. Fedő alatt, konyharuhával letakarva félretesszük. Kb. 30-35 perc múlva jól megkavarjuk, és kész is a finom, pergős rizsünk. Akik szeretik, vágott petrezselyemzölddel ízesíthetik.

 

Természetesen van aki kifejezetten nem szereti ha a rizs meg van pirítva.
Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen ebben az esetben is van megoldás. Ha így készítjük, akkor a mosást követően javasolt feltenni kicsivel több vízzel, amit ízlés szerint ízesítünk. Amikor már fő és úgy érezzük, hogy a rizsszemek nem ropognak, de még kemények, akkor kavarjuk jól át, majd vegyük le tűzről.  Ezt követően tegyük rá a fedőt, és hagyjuk állni a vízben és gőzben nagyjából 10-15 percet.

 

A barnarizs hosszabb idő alatt fő meg, elkészítési ideje fajtától függően változó (hosszú vagy kerek szemű).
A folyamatot meggyorsíthatjuk, ha a megmosott rizst főzés előtt beáztatjuk, illetve ha főzés közben lefedjük az edényt, és egy keskeny rést hagyunk a vízgőz távozásának. Nem kell teljesen elfőzni róla a vizet, lefedve a fölösleget magába szívja. Ízesíthetjük sóval, kurkumával, zöldfűszerekkel. 

 

Főtt rizs.