Tejfogyasztás: előnyök és hátrányok
Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető.
Arról nincsenek pontos adatok, hogy mióta fogyasztja az ember a tejet.
Egyes sumér agyagtáblák arra engednek következtetni, hogy már több mint 5000 éve fogyasztjuk a tejet. Lehet kiváló kalcium forrás a tej, de mégsem érdemes túlzásba vinni a fogyasztását. Az ázsiaiak nagyon kevés tejet fogyasztanak és itt a legkisebb a csontritkulás előfordulása. Az USA-ban nagyon magas a tejfogyasztás és elég nagy a csontritkulás gyakorisága. A feldolgozása során különféle fajtájú tejeket szoktak előállítani, ezek pedig a biológiai értékekben különbözhetnek. A forralás nélküli tejet megszokták szűrni valamennyire a szennyeződésektől ám előfordulhatnak benne kórokozók.
Ezeket mindig fel kell forralni fogyasztás előtt. Létezik a pasztőrözés is ami során elpusztítják a mikroorganizmusokat.
Most pedig nézzük milyen előnyei és hátrányai vannak a tejnek.
ELŐNYÖK:
- A tej kiváló kalcium, B vitamin forrás.
A szervezetnek szüksége van bizonyos tápanyagokra, hogy megfelelően működjön, és a tej sok tápanyagot tartalmaz.
- A tej kilenc alapvető vitamint tartalmaz, és ezért az egyik tápanyagban leggazdagabb ital
- Sok fehérjét tartalmaz
Magas fehérjetartalma miatt kiválló fehérjeforrás.
- Immunerősítő
Erősíti az immunrendszert.
- Jó hatással van a Csontozat-ra, a fogak-ra
A magas kalciumtartalma miatt jótékony a csontozatra, és a fogakra.
HÁTRÁNYOK:
- Sok koleszterint és zsírt tartalamaz
Magas koleszterin és zsírtartalma miatt növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
- Szürkehályog kiváltóoka lehet
A galaktóz, ami tejcukor formájában van jelen a tejben, elősegíti a szürkehályog kialakulását idős korban. Azoknál, akik nagyon sok tejet fogyasztanak, háromszor nagyobb a szürkehályog kialakulásának kockázata.
- Allergiák kiváltóoka lehet
- Vasban szegény
Főként a csecsemőknél bélvérzéseket okoz
- A tej elősegíti az 1 es típusú cukorbetegség kialakulását
A kutatások kimutatták, a tejet fogyasztó emberek nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
