Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Tejfogyasztás: előnyök és hátrányok

Sági Zsolt - HillVital
2019. 11. 12. 12:29:00

Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető. 

Arról nincsenek pontos adatok, hogy mióta fogyasztja az ember a tejet.

Egyes sumér agyagtáblák arra engednek következtetni, hogy már több mint 5000 éve fogyasztjuk a tejet. Lehet kiváló kalcium forrás a tej, de mégsem érdemes túlzásba vinni a fogyasztását. Az ázsiaiak nagyon kevés tejet fogyasztanak és itt a legkisebb a csontritkulás előfordulása. Az USA-ban nagyon magas a tejfogyasztás és elég nagy a csontritkulás gyakorisága. A feldolgozása során különféle fajtájú tejeket szoktak előállítani, ezek pedig a biológiai értékekben különbözhetnek. A forralás nélküli tejet megszokták szűrni valamennyire a szennyeződésektől ám előfordulhatnak benne kórokozók.

Ezeket mindig fel kell forralni fogyasztás előtt. Létezik a pasztőrözés is ami során elpusztítják a mikroorganizmusokat.

Most pedig nézzük milyen előnyei és hátrányai vannak a tejnek.

ELŐNYÖK:

  • A tej kiváló kalcium, B vitamin forrás.

A szervezetnek szüksége van bizonyos tápanyagokra, hogy megfelelően működjön, és a tej sok tápanyagot tartalmaz.

  • A tej kilenc alapvető vitamint tartalmaz, és ezért az egyik tápanyagban leggazdagabb ital
  • Sok fehérjét tartalmaz

      Magas fehérjetartalma miatt kiválló fehérjeforrás.

  • Immunerősítő

      Erősíti az immunrendszert.

  • Jó hatással van a Csontozat-ra, a fogak-ra

      A magas kalciumtartalma miatt jótékony a csontozatra, és a fogakra.

HÁTRÁNYOK:

  • Sok koleszterint és zsírt tartalamaz

      Magas koleszterin és zsírtartalma miatt növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

  • Szürkehályog kiváltóoka lehet

A galaktóz, ami tejcukor formájában van jelen a tejben, elősegíti a szürkehályog kialakulását idős korban. Azoknál, akik nagyon sok tejet fogyasztanak, háromszor nagyobb a szürkehályog kialakulásának kockázata.

  • Allergiák kiváltóoka lehet
  • Vasban szegény

Főként a csecsemőknél bélvérzéseket okoz

  • A tej elősegíti az 1 es típusú cukorbetegség kialakulását

A kutatások kimutatták, a tejet fogyasztó emberek nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek.
 

Tejfogyasztás előnyei és hátrányai

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés