Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A térd és a boka fájdalom lehetséges okai

2023. 06. 22. 09:41:00 hillvital.hu

Azt először is tudnod kell, hogy a térd és a boka a test legnagyobb terhelésnek kitett része.

Az egész testsúly ezekre az ízületekre nehezedik. 

Egy esetleges elváltozás hatalmas fájdalmat okozhat. A probléma kialakulásában részt vehet az öröklött tényezők, a mozgásszegény életmód, egy kényelmetlen cipő vagy akár a túlsúly is. 

 

A térd és bokafájdalom okai a következők lehetnek:

A különböző korosztályoknál a térdfájdalom más és más elváltozásnak lehet a következménye. A fiatalabbaknál általában sportsérülések, megerőltetés vagy gyulladás miatt alakul ki a fájdalom. 
 

Sok futó és kerékpározó számára nem ismeretlen a térdet körülvevő szalagok sérülése, vagy a térd csavarodása. A hosszan tartó térdelés, fertőzés vagy egy régebbi sérülés is gyulladásba hozhatja a térdízületet. Ez a rendkívüli fájdalommal járó állapot akár több hétig is képes megkeseríteni az ember életét. A középkorú embereknél nagyon gyakori az ízületi porc kopása, ezt nevezik arthrosis-nak. Egy érdekes statisztika, hogy a 40-50 év feletti férfiaknak és nőknek is majdnem az egyharmada tapasztal valamilyen ízületi fájdalmat, legtöbbször a térdében.
 


A reggeli merevséget valamint a térdfájdalmat okozhatja a hasonló nevű arthritis vagyis ízületi gyulladás is.

Ez semmilyen korosztályt nem kímél. Ennél a problémánál a fájdalmat az ízületi hártya gyulladása okozza, a test mindkét oldalán.

A túlzott, megerőltető edzés vagy a helytelenül végzett edzés nagyon megviselheti a bokát.

Sportolás közben vagy csak egy sima eséstől könnyedén kialakulhat egy rándulás vagy ficam. A rándulást könnyedén helyre lehet hozni gyógynövényes balzsammal, borogatással és pihentetéssel. Ficam esetében viszont jó ha orvoshoz fordulsz.

A boka hátsó részénél lévő Achilles-ín is képes meghúzódni. A bokaízület is lehet krónikus gyulladásban és jelentkezhet itt is kopás.

 

Térd és boka fájdalom