Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Skizofrénia: A valóság és a mítoszok közötti különbségek

2023. 06. 13. 13:30:00 hillvital.hu

A skizofrénia egy súlyos, krónikus agyi zavar. Látás- és hallásbeli hallucinációkat, paranoiát, önveszélyes magatartást okozhat.
 

Kezeléssel szinten tartható a betegek állapota. Azért lehet csak szinten tartani, mert a skizofrénia nem gyógyítható. A nők és a férfiak hasonló arányban betegszenek meg. 
 

A tünetek általában 17 és 30 éves kor között jelentkeznek. A skizofrénia legjellemzőbb tünetei közé tartoznak a nem valós képek látása és hangok hallása, alaptalan tévhitek, és az üldözöttség és megfigyeltség érzése.
 

Amennyiben a tünetek alapján ráismertél valakire, lényeges, hogy semmiképpen ne vedd biztosra, hogy skizofréniában szenved! Rengeteg féle tudatzavart előidéző kórkép létezik, amelyek között laikus szemmel csekélynek tűnhet a különbség.

A skizofrénia pozitív tünetei azok a tünetek, amelyek a betegség kialakulása után jönnek létre, tehát hozzáadódnak a személyiséghez. Ezek a betegség előtt még nem voltak jelen. A hallucináció nagyon gyakori tünet szokott lenni. Ez azt jelenti, hogy a beteg a valóságban nem létező dolgokat lát, érzékel. A leggyakrabban hangokat hallucinál a beteg. Még akár az is előfordulhat, hogy a hangok utasításokat adnak a betegnek. Sajnos előfordul, hogy a beteg kárt tehet magában vagy másban is a hangok hatására.

A téveszmék és a paranoia is gyakori a skizofrén betegeknél. Téveszme alatt azt lehet érteni, hogy a beteg olyan dolgokban hisz szilárdan amelyeknek semmilyen valóságalapja nincsen.

Léteznek a negatív tünetek is amelyek kivonódnak a személyiségből. Ezek gyakran megjelennek akkor amikor még semmi jel nem utal betegségre. Ilyen amikor az érzelmek és az érzelemkifejezés eltompul. A beszéd teljesen egyhangú lesz és monotonná válik. Amint társaságba kerül a beteg, elzárkózik és nem mutat normális viselkedést. A mozgás is teljesen ügyetlenné válik, láthatóan megváltozik.

A skizofrénia miatt a beteg nem igazán tud összpontosítani és sokkal nehezebben dolgozza fel a környezetből jövő információkat valamint memóriazavar is létre jöhet.

Akik skizofréniában szenvednek, maguktól nagyon ritkán fordulnak orvoshoz, ezért ha ilyen jeleket figyelsz meg valamelyik családtagodon, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz.

 

A skizofrénia tünetei.